PUNO JE ZARAZNIJI, KAO VODENE KOZICE / Simptomi delta soja su drugačiji: Manje je povišene temperature i gubitka okusa i njuha, sada dominira nešto drugo

Image
Izvor: Profimedija

Američki epidemiolog Dr. Andrew T. Chan ističe da se simptomi nakon zaraze delta varijantom razlikuju od dosadašnjih

14.8.2021.
9:34
Profimedija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije dvije godine kihanje ili kašalj ne bi bili razlog za zabrinutost, ali sada nas čak i najmanji simptomi mogu natjerati da se zapitamo: "Imam li Covid?" Na početku pandemije covida-19 saznali smo za karakteristične znakove infekcije poput ​gubitak osjeta okusa i mirisa, groznice, kašlja, otežanog disanja i umora. No, jesu li se simptomi promijenili otkako je dominantna delta varijanta koronavirusa, piše New York Times.

Image
'TREBAMO EKSTREMNE MJERE!' /

Procurio novi dokument - delta soj virusa širi se jednakom lakoćom kao vodene kozice i uzrokuje teže simptome

Image
'TREBAMO EKSTREMNE MJERE!' /

Procurio novi dokument - delta soj virusa širi se jednakom lakoćom kao vodene kozice i uzrokuje teže simptome

Kod zaraženih velike količine virusa u nosu i grlu

U SAD necijepljeni pacijenti čine veliku većinu onih hospitaliziranih s Covidom-19, pa je vjerojatnije da će razviti ozbiljne simptome, poput otežanog disanja, konstantne boli ili pritiska u prsima. Znanstvenici još ne znaju sa sigurnošću je li sam delta soj odgovoran za te teške simptome.

Zna se da je delta varijanta dvostruko zaraznija od prijašnjih sojeva te da je zarazna kao i vodene kozice. Osim toga, brzo se umnaža u organizmu pa se kod zaraženih u nosu i grlu nakupljaju velike količine virusa.

shimmer fallback
shimmer fallback

'Uočavamo simptome sličnije običnoj prehladi'

Dr. Andrew T. Chan, epidemiolog i liječnik u bolnici u Massachusettsu tijekom istraživanja simptoma covida- pratio je milijune zaraženih u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švedskoj koji su preko posebnih aplikacija sami prijavljivali simptome koje su osjećali nakon što su se zarazili. Još nerecenzirani rezultati tog istraživanja upućuju na to da su cijepljene osobe dobro zaštićene i protiv delta varijante te da se kod njih razvijaju vrlo blagi simptomi, a i brže prebolijevaju covid. Dr. Chan ističe da se simptomi nakon zaraze delta varijantom razlikuju od dosadašnjih.

“Među cijepljenim odraslim osobama sada uočavamo simptome sličnije običnoj prehladi. Ljudi još uvijek prijavljuju kašalj, ali sve više se javlja curenje nosa i kihanje. Žale se i dalje na glavobolju i grlobolju, ali sve manje na povišenu temperaturu i gubitak mirisa i okusa”, kazao je dr. Chen za New York Times.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču