Play ponuda

SIMPTOMI KORONE: / Ako ne osjetite okus ovih 10 namirnica, možda bi bilo dobro da se testirate

Image
Foto: Shutterstock

Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, testirajte svoj osjet okusa na ovih 10 namirnica

19.8.2020.
9:47
Shutterstock
Play ponuda

Povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha, otežano disanje i suhi kašalj najčešći su simptomi covida-19. Budući da te simptome imaju i druge bolesti, poput prehlade i gripe, čak i alergija, postoji jedan jedinstven znak zaraze koronavirusom koji su prepoznali oboljeli - gubitak osjeta okusa, odnosno ageuzija.

Image
FORA GRAFIKON POKAZUJE IMATE LI COVID-19 ILI SAMO ALERGIJU: /

Čak se četiri simptoma preklapaju, ali ključna su ova tri

Image
FORA GRAFIKON POKAZUJE IMATE LI COVID-19 ILI SAMO ALERGIJU: /

Čak se četiri simptoma preklapaju, ali ključna su ova tri

Radi se o gubitku osjetnih funkcija jezika, posebno nemogućnosti da prepozna pet različitih okusa - slatko, kiselo, gorko, slano i umami, piše Yahoo. Ako mislite da imate koronavirus i želite testirati svoj osjet okusa, ovih 10 namirnica će vam pomoći kako biste zaštitili svoje zdravlje te zdravlje drugih.

1. Voće

Trebali biste moći okusiti bilo što slatko ili zašećereno. Jednostavan način da testirate svoje okusne pupoljke jest da zagrizete komad voća, primjerice jabuku, bananu ili naranču.

2. Slatkiši

Slatkiši također jako stimuliraju okusne pupoljke pa ponovite isti proces s omiljenom čokoladicom.

3. Limun ili limeta

Neki ljudi vole kiselu hranu, a drugi ne. No, ako popijete malo limunovog ili limetinog soka i osjećate se ravnodušno, kao da ste popili vodu, onda postoji velika šansa da nešto nije u redu s vašim osjetilom okusa.

4. Kiseli krastavci

Zagrizite kiseli krastavac. Ako ne osjetite njegovu kiselost, onda vjerojatno patite od gubitka osjeta okusa.

5. Čips s okusom soli i octa

Ovaj je čips sjajna namirnica za testiranje osjetila okusa jer je kiseo i slan, što su dva od pet vrsta okusa.

6. Stolna sol

Uzmite soljenku, stavite malo soli na prst i poližite. Ako ne osjetite ništa i to vam je nešto novo, razmotrite testiranje na koronavirus.

7. Prokulice

Prokulice su među najgorčim vrstama povrća i zato ih djeca uglavnom odbijaju jesti. Uz to, dobar su test za osjetilo okusa budući da je gorčina jedna vrsta okusa.

8. Zeleni čaj

Ovaj izuzetno gorak napitak također možete pripremiti kako biste testirali svoje osjetilo okusa.

9. Umak od soje

Umami je posljednja vrsta okusa te ga je najteže opisati. On u kombinaciji s četiri osnovna okusa intenzivira aromu dajući jelima novu razinu okusa. Umak od soje ima ovaj zemljani, umami okus koji je kombinacija kiselog, mesnatog i jušastog.

10. 'Smrdljivi' sir

Radi se o još jednoj umami namirnici. Ako ne okusite komadić sira s posebnim mirisom, onda vjerojatno patite od gubitka osjeta okusa.

Drugi uzroci poremećaja okusa

Ipak, ako ne osjetite okus ovih namirnica, to ne mora značiti da imate koronavirus. Naime, poremećaje okusa mogu izazvati i infekcije gornjeg dišnog sustava i srednjeg uha, izlaganje određenim kemikalijama, ozljeda glave, loša oralna higijena ili problemi sa zubima, a mogu nastati i nakon operacije ili terapije zračenjem.

Play ponuda
Play ponuda