Simptomi koji ukazuju na rak, srčani i moždani udar

Naše tijelo nam puno govori i ukazuje kada nešto nije u redu. No, mnogi od nas su skloni zanemariti te znakove i nadati se kako nije ništa opasno te da će proći samo od sebe.

1.3.2014.
9:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbunjenost, vrtoglavica, problemi s govorom, paraliza ruku i nogu, trnci, ukočenost osobito na jednoj strani lica ili tijela

To mogu biti znakovi moždanog udara. Simptomi ovise o tome koje područje mozga je zahvaćeno. Ukoliko je zahvaćeno široko područje to može izazvati paralizu na jednoj strani tijela te onesposobiti druge funkcije, poput govora i razumijevanja. Ako je blokiran manji dio, paraliza može zahvatiti ruke, noge ili lice.

Bol u prsima, ruci, čeljusti ili vratu, hladan znoj, ekstremna slabost, mučnina, povraćanje i 'plitko' disanje

Ovi simptomi ukazuju na srčani udar. Osjećaj boli u prsnom košu, pritisak ili probavne smetnje ne pojavljuju se kod svakoga. Žene starije dobi ili osobe s dijabetesom mogu dobiti 'bezbolan' srčani udar. Simptomi mogu uključivati slabost, naglu vrtoglavicu, lupanje srce, otežano disanje, jako znojenje, mučninu i povraćanje.

Iznimna osjetljivost i bol u listovima, bol u prsima, otežano disanje i iskašljavanje krv

i Moguće je da se radi o krvnom ugrušku u nozi osobito ako ste puno vremena proveli sjedeći. Ako se u nozi formira krvni ugrušak može se dogoditi da osjećate kao da vam je list otekao i osjetljiv je na dodir. Ako osjetite iznenadnu bol u prsima ili nedostatak zraka, moguće je da je komad krvnog ugruška putem krvotoka dospio u pluća. Ovo stanje može biti opasno po život.

Krv u mokraći, a nema boli

Bubrežni kamenci, infekcije mjehura ili prostate česti su uzroci krvi u mokraći. No, ti problemi su obično praćeni bolom. Međutim, kada ljudi uoče krv u mokraći, ali ne osjećaju bol često su skloni 'pričekati jer možda prođe samo od sebe'. No, to je krivo jer izostanak boli ne uključuje nužno kako se ne radi o ničemu opasnom. Mokraća u krvi koju ne prate bolovi mogu ukazivati na ranu fazu raka bubrega, mjehura ili prostate stoga je iznimno važno da se smjesta javite liječniku jer rano otkrivanje bolesti itekako utječe na sprečavanje njezinog širenja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali