Posljednjih godina bezglutenska prehrana postala je izuzetno popularna zbog sve većeg broja osoba koje ne podnose gluten. Jedan posto populacije ima autoimunu bolest celijakiju dok su ostali preosjetljivi ili pak alergični na gluten.
Simptomi alergije na gluten
- urtikarija
- svrbež kože
- crvenilo
- atopijski dermatitis
- astma
- oticanje usana
- mučnina
- povraćanje
- grčevi
- probavne smetnje
- anafilaksija
Nakon konzumacije pšenice organizam luči histamin i aktivira alergiju.
Kako bi spriječili da alergijsku reakciju na gluten, odnosno kako bi se umanjili simptomi alergije na gluten treba izbjegavati proizvode koji ga sadrže. To nije jednostavno jer se gluten krije u čak 70 posto prerađenih proizvoda, u proizvodima od pšenice pa čak i u kozmetici.
Simptomi alergije na gluten uključuju i astmu, tzv. pekarsku astmu koja se aktivira udisanjem brašna. U rijetkim slučajevima može biti smrtonosna.
Pročitajte još:
- Običan virus koji je gotovo svatko imao, uzrokuje celijakliju?
- Znanstvenici upozoravaju na lošu stranu izbacivanje glutena iz prehrane
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!