Hipokrat, grčki liječnik i otac medicine, pripisivao je zelenoj salati snažna ljekovita svojstva. U staroj Perziji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san.
U prošlosti je bila poznata i kao 'trava mudraca', što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi.
Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom. Kod zelene salate vrijedi pravilo: što je lišće tamnije to je veća nutritivna vrijednost.
Mnogi ljubitelji zelene salate imaju naviku bacati prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog i ukusnog unutarnjeg dijela, suviše tvrdi i žilavi. No, to je apsolutno pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutarnji, piše portal receptinadlanu.com.
Zelena salata najbolja je svježe ubrana. Stajanjem gubi vitamine i minerale. Važno je znati i kako zelenu salatu ne smijete rezati unaprijed jer tako uništavate velike količine vitamina C.