Tahini je sastojak brojnih jela diljem svijeta, uključujući humus (namaz od slanutka), halvu (orijentalnu slasticu) i baba ganuš (namaz od patlidžana). Potječe s Bliskog Istoka.
Zbog svoje teksture i bogatog okusa koristi se u umacima, kolačima, pekarskim proizvodima i dresinzima za salatu. Osim okusom, tahini je bogat i nutrijentima te ima brojne prednosti za zdravlje, zbog čega bi se trebao nalaziti u svakoj kuhinji.
Tahini se spravlja od tostiranih zrna sezama, teksturom je sličan namazu od orašastih plodova, no intenzivnijeg okusa.
- Recept za tahini
Za teglcu tahinija treba 200 grama sezama, žlica ulja i sol (po želji). Sezam tostirajte kratko na tavi, pazite da ne zagori, a onda ga odmah prebacite u blender ili sjeckalicu. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Prebacite tahini u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Rok trajanja mu je do tri tjedna.
- Nutritivni sastav
Tahini je niskokaloričan, a bogat je proteinima, vlaknima,
vitaminima i mineralima.
Jedna žličica (15 grama tahinija) sadrži:
- 89 kalorija
- 3 grama proteina
- 8 grama masti
- 2 grama vlakana
- 27 posto preporučene dnevne doze bakra
- 9 posto preporučene dnevne doze selena
- 9 posto preporučene dnevne doze fosfora
- 7 posto preporučene dnevne doze željeza
- 6 posto preporučene dnevne doze cinka
- 5 posto preporučene dnevne doze kalcija
(FOTO: Pexels)
Zdravstvene prednosti tahinija
Sezamove sjemenke, od kojih se tahini radi, čuvaju zdravlje srca, snižavaju visok krvni tlak, trigliceride i loš kolesterol.
Pomaže kod osteoartritisa te smanjuje upale u tijelu. Tahini sadrži sezamol za koji se vjeruje da ima antikancerogeno djelovanje.
Ako dosad niste koristili tahini u svojoj kuhinji, vrijeme je da to promijenite. Pasta koju je izuzetno lako napraviti te je vrlo hranjiva, obogatit će brojna jela.
Pročitajte još:
- Humus je jedan od najzdravijih namaza, a evo kako ga je najbolje jesti
- Izliječila kćer od teškog ekcema veganskom prehranom
- Sezamove sjemenke: tako malene, a tako zdrave i pritom ukusne
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!