Iskustvo će vam reći koja hrana izaziva negativne probavne pojave, a povremeno posegnite i za namirnicama koje pružaju olakšanje kad vam najviše treba.
Papaja
Tradicionalno se koristi protiv čireva, žgaravice i proljeva. Papaja sadrži papain, prirodni probavni enzim koji pomaže u probavi hrane koja može biti iritantna za želudac.
Zobene mekinje
Zob je značajan izvor topivih i netopivih vlakana. Za zdravu probavu trebaju vam obje vrste vlakana. Osim toga, zobene posije snižavaju kolesterol.
Jabuke
Ne samo da su bogate netopivim vlaknima, nego su bogate i pektinom te drugim enzimima koji pomažu probavu. Imate osjetljiv želudac? Probajte pečene jabuke.
Cimet
Tradicionalno se koristi za liječenje jutarnje mučnine i proljeva, a učinkovit je i za razbijanje mjehurića plina. Pospite ga na slatke i slane namirnice, od piletine do pite od jabuka.
Komorač
Ova biljka je prirodno sredstvo protiv plinova, a to je jedan od razloga što ga nude na kraju obroka u indijskim restoranima. Pola žličice sjemenki komorača trebalo bi vam pomoći.
Avokado
Iznimno je bogat kalijem, vlaknima i za želudac dobrim uljima. Umjesto maslaca ili majoneze, na kruh češće namažite avokado.