Sniziti kolesterol jedna je od najvećih stvari koju možete učiniti za sebe. I možda najjednostavnijih, kad se uzme u obzir utrošeno vrijeme i uložen trud.
Sve što trebate učiniti je malo promijeniti način života i prehranu. I sve to ne traje duže od tri mjeseca!
Namirnice koje će vam pomoći u snižavanju kolesterola
Hranom je moguće napraviti čuda, pa tako i pobijediti kolesterol. Šest namirnica će vam pomoći u toj misiji, a one su tzv. pametna hrana – vlakna, orašasti plodovi, soja, zdrava ulja i zob.
'Pametna hrana'
Ovdje je riječ o jogurtima, žitaricama, sjemenkama i ostalim proizvodima, koji u sebi sadrže stanole i sterole koji sprečavaju apsorpciju kolesterola. Dokazano je da njihova redovita konzumacija može smanjiti kolesterol za čak sedam do 10 posto u tri tjedna, no pritom je bitno konzumirati barem gram na dan.
Vlakna
Vlakna bi trebala svakako biti zastupljena u našoj svakodnevnoj prehrani jer pomoću njih otpadne tvari izlaze iz tijela. Osim što smanjuju 'zločesti' LDL kolesterol, djeluju i preventivno, zbog čega bi se namirnice poput graha i mahuna trebale često konzumirati.
Orašasti plodovi
Većina orašastih plodova, poput badema, oraha i kikirikija, odlično je sredstvo za snižavanje kolesterola. No, nemojte misliti da se to odnosi na njihove slane inačice, njih izbjegavajte u širokom luku, pogotovo ako imate visok krvni tlak. Orašasti plodovi u sebi sadrže sterole i mononezasićene masti koji štite krvne žile od oštećenja, a bogati su vlaknima i vitaminom E, što svakako nije za odbaciti.
Soja
Sojino mlijeko, sojin jogurt, tofu i ostali njeni proizvodi svakako predstavljaju bitan faktor u snižavanju kolesterola zbog zdravih biljnih proteina koje sadržavaju. No, pripazite jer je soju, zbog specifičnog okusa, bitno u prehranu uvoditi postupno.
Zdrava ulja
Maslinovo i repičino ulje sadrže mononezasićene masti, te zbog toga ne povećavaju, ali ni ne smanjuju razinu kolesterola. No, pomažu jačanju stijenki arterija, pa je manja vjerojatnost da će ih kolesterol oštetiti.
Zob
Zob u svom sastavu sadrži beta glukan koji štiti ljudski organizam, pa je zbog toga preporučljivo dnevno unijeti barem tri grama.