Uz dijetu koju predlažu na portalu Žena Blic nećete gladovati, pa biste se bez previše muke mogli riješiti suvišnih kilograma. arti-201003230074006Uz 400 g grožđa na dan, dnevno ne smijete unositi više od 1.200 kalorija. Zahvaljujući grožđu, crijeva će raditi bolje, organizam će se očistiti i brže će sagorijevati nakupljene masti.
Ideja koja je povezala grožđe i mršavljenje te zdravlje postala je popularna nakon 1926., kad je Amerikanka Johanna Brandt objavila knjigu The Grape Cure, u kojoj je istaknula nutricionističke i zdravstvene koristi grožđa, kojim je ona, navodno, pobijedila i rak.
Kožica bobica sadrži resveratrol, koji pomaže pri gubitku tjelesne težine, a koštice tvari koje čiste krvne žile i bubrege, djeluju antikancerogeno, protiv artritisa te čuvaju srce. Dijeta uključuje: – 400 g grožđa na dan – jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove – povrće, prije svega rajčicu, papriku, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitvu, kupus, mrkvu, gljive… – voće, sve – oko 150 g meda i suhog voća tjedno – maslinovo ulje, isključivo – voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok Strogo zabranjeno: – sve vrste šećera, grah, grašak, čokolada, sol, majoneza, kvasac, ocat
Tjedni plan prehrane
Ponedjeljak Doručak: kriška integralnog kruha, dvije kriške pileće salame, 1 dl mlijeka ili jogurta Užina: 200 g crnog grožđa Ručak: kuhano jaje, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog maslinovim uljem i limunom, 40 g integralnog kruha Užina: 200 g bijelog grožđa Večera: 150 g pečenog junećeg odreska začinjenog dvjema žlicama maslinovog ulja, 40 g kruha, a za desert pire od jabuka
Utorak Doručak: 50 g müslija, 2,5 dl jogurta Užina: čaša soka od grožđa ili 150 g bijelog grožđa Ručak: 100 g pečenog bijelog mesa, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog žlicom maslinovog ulja, limunom, 40 g integralnog kruha Užina: 150 g crnog grožđa Večera: 120 g na roštilju pečenog oslića, 250 g salate od kukuruza i mrkve začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom, 50 g kruha
Srijeda Doručak: voćni jogurt Užina: 200 g bijelog grožđa Ručak: 100 g tjestenine s umakom od rajčica i dvije žlice ribanog paškog sira Užina: voćna salata od jabuka, krušaka i grožđa Večera: 150 g mladog sira, 250 g miješanog sirovog povrća s maslinovim uljem i limunom, 40 g integralnog kruha Ostale dane iskombinirajte jelovnik po uzoru na predloženo. Imajte na umu da crno i bijelo grožđe treba jesti kao poseban obrok. Samo tako ćete iskoristiti sve sastojke i poboljšati probavu.
Dobru kombinaciju čine pečena riba s integralnim kruhom i salatom od povrća. Salata začinjena maslinovim uljem i limunom također je dobar izbor. Zaboravite ocat.
Izbjegavajte frape od miješanog voća, poput frapea od banana i grožđa, jer je nutritivno prejak za dijetu. Uz pire-krumpir ne trebate jesti kruh. Jabuku jedite kao poseban obrok, dva sata nakon obroka, tako ćete poboljšati probavu.
Odlučite li se na ovu dijetu, prije nego krenete u akciju obavezno se posavjetujte s liječnikom.
Prethodni članci:
arti-201003290593006 arti-200910210115006 arti-201003230074006