Kremasti rižoto s tikvicama i parmezanom
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3-4 male narezane tikvice
- 1/2 glavice nasjeckanog luka
- 1 režanj mljevenog češnjaka
- 1/2 žličice origana
- 1/2 žličice peršina
- 1/4 žličice soli
- 1/4 šalice vode
- 1 1/2 žlica maslaca
- 1 1/4 šalice nekuhane riže arborio
- 1 povrtna kocka
- 4 do 5 šalica vode
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
(Foto: Pixabay)
Priprema:
1.U tavu srednje veličine dodajte maslinovo ulje, tikvice, luk, češnjak, origano, peršin, sol i 1/4 šalice vode. Pirjajte nepokriveno na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok tikvice ne omekšaju i voda ispari. Otprilike 15-20 minuta, kad završite maknite s vatre i promiješajte.
2. U veliku posudu stavite vodu i povrtnu kocu te kuhajte.
3. U međuvremenu, u velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac, dodajte rižu i miješajte i stavljajte po jednu šalicu povrtnog temeljca. Često miješajte. Polako stavljajte tekućinu jer riža treba ostati kremasta. Može potrajati do 30 minuta.
4. Kad se riža skuha, pazite da ostane lagano kremasta, smanjite vatru i nježno umiješajte smjesu s tikvicama. Dodajte soli prema želji. Maknite s vatre i lagano umiješajte žlicu maslaca i zatim dodajte vrhnje. Poslužite toplo sa svježe naribanom parmezanom i svježim peršinom.
Dobar tek!