'Umijeće jednostavnog življenja' / Savjet japanskog zen-redovnika: Razlika između jednostavnosti i štedljivosti

Image
Foto: Pexels

Poznati zen-budistički redovnik Shunmyo Masuno u knjizi 'Umijeće jednostavnog življenja' oslanja se na stoljeća drevne japanske mudrosti

18.1.2020.
7:00
Pexels
VOYO logo

Knjiga "Umijeće jednostavnog življenja" u izdanju V.B.Z.-a donosi 100 jasnih i praktičnih metoda za svaki dan pokazuje kako na jednostavan način primijeniti samu bit zena. Uredno složite cipele kad ih izujete, to će unijeti red u vaše misli; sklopite ruke u gassho položaj i ublažit ćete svoj bijes ili razdražljivost; ako pokušate urediti svoj mali vrt, čak i na prozorskoj dasci, stvorit ćete mjesto na koje vaše misli mogu pobjeći; naučite duboko izdahnuti iz trbuha i to će vam otkloniti negativne emocije; vježbajte pet minuta zazen tijekom pauze za ručak i osjećat ćete se osvježeno. Uz ovu knjigu naučit ćemo i pronaći vrijeme kad ne mislimo ništa jer to je prvi korak da naučimo živjeti u sadašnjem trenutku i spoznamo svoje. Donosimo vam deset priča iz ovog svjetskog bestselera, pročitajte drugu. 

Razlika između jednostavnosti i štedljivosti

Odnos tijela i uma sličan je odnosu kokoši i jajeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako njegujete jednostavan način razmišljanja i tijelo će vam prirodno postati vitko. Slično tome, obratite li pažnju na svoju prehranu i time ojačate tijelo, i um će vam postati zdraviji i snažniji.

Isto vrijedi i za povezanost uma i fizičkog prostora. Želite li unijeti jednostavnost u svoje unutarnje ja, sobe uredite s malo namještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljepota je u jednostavnom načinu života. Takav je život u duhu zena.

Jednostavnost je kad otklonite sve što vam nije korisno. Odredite je li vam nešto uistinu neophodno, pa ako jest, tada se dobro brinite o tome. To nije isto što i štedljivost. Štedljivost je kad preživljavate sa stvarima male vrijednosti. Pod vrijednošću ne mislim samo na cijenu, nego i na dubinu vaših osjećaja prema takvim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, kad živite jednostavno, to znači da je šalica koju svakodnevno koristite za kavu ona koja vam se uistinu sviđa, o kojoj se s ljubavlju brinete i dugo je koristite. Nabavite samo dobre stvari koje će vam uistinu biti potrebne. Jednostavan način života osnovna je metoda kojom ćete oblikovati svoj um. 
Shunmyo 

(Foto: Promo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo