Za zdraviju roštiljadu
1. Roštilj treba biti čist
Prije upotrebe uklonite ostatke zagorene hrane. Koristite četku.
2. Uklonite masnoću
Prije nego stavite meso na roštilj, trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće i dim koji se stvara zbog toga dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). I ne pretjerujte s uljem.
3. Ne smije pocrniti
Ma što da pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna, tj. zagorjela na mjestima jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena.
4. Prirodni začini – marinada
Prije pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svježeg bilja, jabučnog octa ili limunovog soka. Dodajte i češnjak, papar i začinsko bilje. Osim što će poboljšati okus, marinada će smanjiti razinu kancerogenih sastojaka.
5. Poslužite i umak od rajčice ili salsu
Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu pružit će vam antioksidansi, a oni iz rajčice su se pokazali vrlo učinkovitima. Prilog ili umak od rajčice poslužite uz svaki roštilj.
6. Salata!
Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.