Roštilj vas može ojačati ili uzrokovati bolesti, ovisno kako pečete

Kuharice tijekom toplijih mjeseci češće delegiraju pripremu hrane majstorima roštilja. One se odmaraju, te svi uživaju u ukusnim obrocima koji se ne prže na ulju.

29.4.2013.
9:41
VOYO logo

Za zdraviju roštiljadu

1. Roštilj treba biti čist

Prije upotrebe uklonite ostatke zagorene hrane. Koristite četku.

2. Uklonite masnoću

Prije nego stavite meso na roštilj, trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće i dim koji se stvara zbog toga dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). I ne pretjerujte s uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ne smije pocrniti

Ma što da pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna, tj. zagorjela na mjestima jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena.

4. Prirodni začini – marinada

Prije pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svježeg bilja, jabučnog octa ili limunovog soka. Dodajte i češnjak, papar i začinsko bilje. Osim što će poboljšati okus, marinada će smanjiti razinu kancerogenih sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Poslužite i umak od rajčice ili salsu

Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu pružit će vam antioksidansi, a oni iz rajčice su se pokazali vrlo učinkovitima. Prilog ili umak od rajčice poslužite uz svaki roštilj.

6. Salata!

Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike