RIBLJE ULJE: / Pomaže cijelom organizmu, a posebice kod ovih slučajeva

Image

Manjak omega-3 masnih kiselina u organizmu može izazvati mnoge tegobe koje se pojavljuju postupno.

4.2.2018.
13:00
Play logo

Kako navode u istraživanju provedenom na Sveučilištu Harvard, nedostatak omega-3 masnih kiselina jedan je od 10 najčešćih uzroka smrti godišnje. Nedostatak omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja može potaknuti mnoge bolesti, ali tako i pomoći pri rješavanju mnogih tegoba.

Riblje ulje kao pomoć za cijeli organizam

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti mogućnost nastanka nekih teških bolesti, ali i smanjiti simptome nekih psiholoških teškoća i poremećaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se riblje ulje preporučuje za:

 • smanjivanje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara
 • smanjivanje simptoma depresije
 • olakšavanje hipertenzije
 • olakšavanje poremećaje nedostatka pozornosti i hiperaktivnosti (ADHD)
 • bolove u zglobovima
 • artritis
 • kronične bolesti kože kao što su ekcemi
 • gubitak prekomjerne tjelesne težine
 • povećanje energije

Riblje ulje jedan je od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina u prirodi. Iako su prednosti ribljeg ulja brojne, postoje neke lažne tvrdnje o tome kako ono može škoditi zdravlju.

Dobrobiti konzumiranja ribe

Riblje ulje dolazi iz tkiva masne ribe. Najbolji izvori su ribe koje žive u hladnoj vodi. Dobrobiti ulja se mogu dobiti iz konzumiranje riba i dodataka ribljih jela. hladna voda, masna riba. Riblje ulje je koncentrirani izvor omega-3 masnoća, koje se također nazivaju co-3 masne kiseline ili n-3 masne kiseline. Omega-3 su polinezasićene masne kiseline, a naše tijelo ih ne može proizvoditi samo, pa ih radi toga moramo preuzeti iz jela. Neke od najboljih riba koje možete jesti kako bi dobili što više ribljeg ulja su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • losos
 • haringa
 • bijela riba
 • sardine
 • inćuni
shimmer fallback
shimmer fallback

Postoji mnogo koristi od ribljeg ulja, a poznato je da može pomoći kod ovih 6 problema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hiperaktivnost (ADHD)

Vjeruje se kako optimalne razine omega-3 masnih kiselina mogu pridonijeti smanjivanju simptoma ADHD-a i srodnih razvojnih problema. Također pomažu i kod drugih mentalnih zdravstvenih teškoća. Jedno istraživanje u kojem su sudjelovala djeca od 6 do 12 godina s ADHD-om bila su liječenja standardnom terapijom u trajanju od pola godine. Ta terapija nije pokazala poboljšanje ponašanja ni akademskog učenja. Nakon toga su skupine podijeljene na one kojima je dano riblje ulje i na placebo grupu kojoj nije dano ništa. Kod skupine koja je koristila omega-3 masne kiseline pokazalo se značajno poboljšanje te smanjivanje nemira, agresivnosti. Vjeruje se da riblje ulje pozitivno djeluje na funkcije mozga, što ima smisla kada znamo da se 60 posto mozga sastoji od masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AUTIZAM KOD DJECE: /

Saznajte simptome na vrijeme i pomozite mališanu u nastavku normalnog života

Alzheimerova bolest

Povezanost ribljeg ulja i Alzheimerove bolesti istražuje se već godinama. Kako su mozgu potrebne masne kiseline kako bi bio vitalan, one će kod osoba s Alzheimerovom bolesti usporiti kognitivni pad i pomoći u sprečavanju atrofije mozga. Jednako će djelovati i na starije osobe. Rezultati dosadašnjih istraživanja potvrdila su poboljšanje funkcija mozga nakon korištenja ribljeg ulja.

Anksioznost i depresija

Istraživanja su pokazala kako riblje ulje pomaže pri psihološkim problemima pa tako i kod anksioznosti te depresije. Upravo radi toga se preporučuje konzumiranje omega-3 masnih kiselina u kritičkim razdobljima razvoja mozga, točnije kod djece i adolescenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Artritis

Pokazalo se kako riblje ulje ima pozitivan utjecaj kod liječenja bolesnika s reumatoidnim artritisom. U istraživanju su korištene tri skupine - jedna koja je koristila riblje ulje, druga koja je koristila borage ulje i treća koja je koristila kombinaciju. Kod sve tri skupine pokazano je poboljšanje i smanjenje u aktivnosti bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumori i rak

Znanstvena istraživanja pokazala su da riblje ulje može pomoći u sprečavanju i ubijanju raznih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate i rak dojke. Dokazano je kako je ovo učinkovita terapija u liječenju karcinoma. Za prevenciju raka prostate je zaključeno kako omega-3 masne kiseline imaju antiproliferativne učinke - što znači da inhibiraju rast stanica raka. Osim toga, neizravni protuupalni učinci ribljeg ulja na imunološki sustav koji se bori protiv raka inhibiraju rast tumora. Ovo ulje korisno je i kod drugih vrstu raka kod žena.

Kardiovaskularne bolesti

Play logo

Prema Institutu za kardiovaskularne studije u Maastrichtu u Nizozemskoj zamjena masnoća s ugljikohidratima lošije djeluje na kardiovaskularne bolesti od unošenja različitih polinezasićenih masnih kiselina. To uključuje riblje ulje koje ima protuupalna svojstva koja mogu spriječiti i prevenirati mnoštvo kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su također pokazala da su omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja povezane s poboljšanim stopama preživljavanja žrtava srčanog udara. Konzumiranjem ovog ulja može se poboljšati cjelokupno funkcioniranje srca i smanjiti sistemske upale.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo