REVOLUCIONARNA POMOĆ IZ PRIRODE: / Otkriven antibiotik koji djeluje na otporne bakterije

Image
Foto: Thinkstock, ronstik

Znanstvenici su u uzorku tla uzetog u Italiji otkrili novi antibiotik koji djeluje na bakterije otporne na poznate antimikrobne lijekove.

16.6.2017.
14:06
Thinkstock, ronstik
Play logo

Ovaj novi antibiotik koji proizvodi jedna vrsta mikroba, nazvan je "pseudouridimicin" (PUM). On je u laboratorijskim ispitivanjima uništio čitav niz bakterija, među kojima i veći broj rezistentnih. Usto je uspio izliječiti šarlah kod miševa.

O ovom otkriću pisao je u četvrtak američki znanstveni časopis Cell. Pseudouridimicin neutralizira enzim koji ima važnu ulogu u gotovo svim funkcijama svih organizama, polimerazu. No, njegov mehanizam se razlikuje od mehanizma rifampicina, antibiotika koji također cilja isti enzim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako kod ovog novog antimikrobnog sredstva postoji deset puta manji rizik stvaranja otpornosti na antibiotike nego kod lijekova koji su trenutačno na tržištu. PUM je u laboratoriju ubio dvadeset vrsta bakterija, a napose je bio djelotvoran protiv streptokoka i stafilokoka, od kojih su neki otporni na više vrsta antibiotika.

Alkohol i antibiotici – Smiju li se konzumirati u isto vrijeme?

Play logo

Klinička ispitivanja s ovim novim antibiotikom mogla bi početi za tri godine, a na tržištu bi se mogao pojaviti za desetak, rekli su istraživači sveučilišta Rutgers - New Brunswick i talijanske biotehnološke tvrtke Naicons.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo otkriće još je jedan dokaz da su bakterije iz zemlje najbolji izvor novih antibiotika, zaključili su znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo