'REBRO' IMA CENTAR ZA TUMORE GLAVE I VRATA: Prognoze su loše, ali ključna je rana dijagnoza; Liječnici otkrivaju najčešće simptome

Image

U Hrvatskoj je 2020. od 1.000 oboljelih od karcinoma glave i vrata umrlo 500 pacijenata

26.4.2021.
10:14
Play logo

Iako domaće zdravstvo ima brojne probleme, ima i pozitivnih vijesti - osnovan je Centar za tumore vrata i glave u zagrebačkom KBC-u. Kako javlja Dnevnik Nove TV, tamo pacijenti na jednom mjestu dobivaju vrhunsku pomoć i priliku za potpuno izlječenje.

Dvojica takvih pacijenata su i Božo Doždor i Marijan Novosel, a obojica su prije dvije godine dobili dijagnozu da imaju karcinom glasnica. Božo i Marijan iskusili su promuklost koja nije prolazila te im nije bilo nimalo lako čuti da se radi o karcinomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRSA SU MU BILA PUNA TUMORA, A ONDA JE DOBIO I COVID: /

Na kontroli uslijedio šok - rak je iznenada nestao!

Image
PRSA SU MU BILA PUNA TUMORA, A ONDA JE DOBIO I COVID: /

Na kontroli uslijedio šok - rak je iznenada nestao!

Loše prognoze za oboljele, ali ključno je tumor rano otkriti

Marijan se prisjetio strahova, stalnog razmišljanja o bolesti i nesanice, dok Božidar kaže kako mu je dijagnoza bila pravi šok i da na internetu nije htio istraživati o bolesti kako si ne bi "nabio" dodatni stres. Da je istraživao, vidio bi da su prognoze loše.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Hrvatskoj je 2020. od 1.000 oboljelih od karcinoma glave i vrata umrlo 500 pacijenata. Tumori grkljana, usne šupljine, ždrijela i sinusa su najčešći te u njih spadaju i tumori štitnjače, čija je prognoza mnogo bolja. Pušenje, alkohol i HPV najčešći su uzroci tumora glave i vrata.

Premda su prognoze loše, ključno je rano otkriti tumor, kao što je to učinjeno kod Bože i Marijana koji su se laserom riješili karcinoma. Kako bi bilo više tako dobrih rezultata, na KBC-u Rebro zaživio je Centar za tumore glave i vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi tumora glave i vrata

Pacijent na zagrebačkom Rebru dobiva svu moguću pomoć vrhunskih stručnjaka. "Psihološku potrebu, logopedsku, nutricijsku, fizioterapijsku jer to su tumori koji, osim što su nažalost s lošom prognozom, imaju itekakve posljedice na kvalitetu života", objašnjava za Dnevnik Nove TV Drago Prgomet iz Centra za tumore glave i vrata KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni pandemija nije usporila njihov rad, zapravo imaju 40 posto više pacijenata otkad je KB Dubrava pretvorena u Covid bolnicu. Dr. Prgomet upozorio je na najčešće simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Poremećaj gutanja, bolnost pri gutanju, nemogućnost gutanja. Osobe koje primijete čvor na vratu, koje su promukle trebale bi se javiti svojem liječniku, a onda i nama", kaže on.

Instinktu treba vjerovati, vele Marijan i Božo. Ljudi bi trebali obratiti više pozornosti na sebe te otići liječniku i kada ih ništa ne boli. Život Bože i Marijana dalje se nastavlja bez tegoba, a redovita kontrola postala im je najvažnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo