'REBRO' IMA CENTAR ZA TUMORE GLAVE I VRATA: Prognoze su loše, ali ključna je rana dijagnoza; Liječnici otkrivaju najčešće simptome

U Hrvatskoj je 2020. od 1.000 oboljelih od karcinoma glave i vrata umrlo 500 pacijenata

26.4.2021.
10:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako domaće zdravstvo ima brojne probleme, ima i pozitivnih vijesti - osnovan je Centar za tumore vrata i glave u zagrebačkom KBC-u. Kako javlja Dnevnik Nove TV, tamo pacijenti na jednom mjestu dobivaju vrhunsku pomoć i priliku za potpuno izlječenje.

Dvojica takvih pacijenata su i Božo Doždor i Marijan Novosel, a obojica su prije dvije godine dobili dijagnozu da imaju karcinom glasnica. Božo i Marijan iskusili su promuklost koja nije prolazila te im nije bilo nimalo lako čuti da se radi o karcinomu.

Loše prognoze za oboljele, ali ključno je tumor rano otkriti

Marijan se prisjetio strahova, stalnog razmišljanja o bolesti i nesanice, dok Božidar kaže kako mu je dijagnoza bila pravi šok i da na internetu nije htio istraživati o bolesti kako si ne bi "nabio" dodatni stres. Da je istraživao, vidio bi da su prognoze loše.

U Hrvatskoj je 2020. od 1.000 oboljelih od karcinoma glave i vrata umrlo 500 pacijenata. Tumori grkljana, usne šupljine, ždrijela i sinusa su najčešći te u njih spadaju i tumori štitnjače, čija je prognoza mnogo bolja. Pušenje, alkohol i HPV najčešći su uzroci tumora glave i vrata.

Premda su prognoze loše, ključno je rano otkriti tumor, kao što je to učinjeno kod Bože i Marijana koji su se laserom riješili karcinoma. Kako bi bilo više tako dobrih rezultata, na KBC-u Rebro zaživio je Centar za tumore glave i vrata.

Simptomi tumora glave i vrata

Pacijent na zagrebačkom Rebru dobiva svu moguću pomoć vrhunskih stručnjaka. "Psihološku potrebu, logopedsku, nutricijsku, fizioterapijsku jer to su tumori koji, osim što su nažalost s lošom prognozom, imaju itekakve posljedice na kvalitetu života", objašnjava za Dnevnik Nove TV Drago Prgomet iz Centra za tumore glave i vrata KBC-a Zagreb.

Ni pandemija nije usporila njihov rad, zapravo imaju 40 posto više pacijenata otkad je KB Dubrava pretvorena u Covid bolnicu. Dr. Prgomet upozorio je na najčešće simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Poremećaj gutanja, bolnost pri gutanju, nemogućnost gutanja. Osobe koje primijete čvor na vratu, koje su promukle trebale bi se javiti svojem liječniku, a onda i nama", kaže on.

Instinktu treba vjerovati, vele Marijan i Božo. Ljudi bi trebali obratiti više pozornosti na sebe te otići liječniku i kada ih ništa ne boli. Život Bože i Marijana dalje se nastavlja bez tegoba, a redovita kontrola postala im je najvažnija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali