44 milijarde dolara vrijedna industrija proizvodnje palminog ulja, koja se nalazi pod pritiskom u Europi nakon što su nadležni stavili to jestivo ulje na listu kancerogenih rizika, pronašla je snažnog saveznika u proizvođaču Nutelle, prenosi Reuters.
Novom kampanjom Ferrero odgovara na tvrdnje kako palmino ulje, koje se koristi u proizvodnji Nutelle, može uzrokovati rak.
U svibnju je Europska agencija za sigurnost hrane upozorila kako je zagađivač pronađen u jestivoj formi palminog ulja kancerogen te da čak i umjereno konzumiranje supstance predstavlja opasnost za djecu kao i da se ni na kojoj razini ne može smatrati sigurnim.
Palmino ulje se nalazi u brojnim namirnicama koje se svakodnevno upotrebljavaju.
Nekoliko trgovina u Italiji, uključujući najveći lanac Coop, povukli su Nutellu iz prodaje zbog predostrožnosti. Kao odgovor na to, kompanija Ferrero je pokrenula kampanju kojom želi uvjeriti kupce kako je proizvod siguran.
Je li upitna kvaliteta ili cijena?
Iz Ferrera tvrde kako je odluka korištenja palminog ulja za Nutellu, unatoč strahu za sigurnost, donesena zbog kvalitete, a ne zbog cijene. Supstanca se koristi kako bi namaz imao glatku teksturu koja se ne može postići drugim uljima.
"Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja bi rezultirala lošijim proizvodom, bio bi to korak unazad", izjavio je menadžer nabave iz Ferrera, Vincenzo Tapella.
Međutim, prema podacima Reutersa, zamjenska ulja poput suncokretovog bi se mogla koristiti, ali bi se troškovi povećali za 22 milijuna dolara.
Sporan je spoj poznat kao glicidil estera masnih kiselina (GE), koji se stvara u palminom ulju kada se ono zagrije iznad 200 stupnjeva Celzijusa, što je uobičajen proces u obradi mnogih namirnica.
Opasni spoj se nalazi i u nekim drugim uljima, margarinu i obrađenoj hrani, ali se njegova količina u palminom ulju smatra potencijalno opasnom.
Svjetska zdravstvena organizacija, UN Food i Poljoprivredna organizacija su također izrazili zabrinutost.