OGLAS

RAK JAJNIKA: / Obratite pozornost na ovih šest simptoma, rano otkrivanje može vam spasiti život

Image
Foto: unsplash.com

Rak jajnika pogađa uglavnom žene u perimenopauzi i postmenopauzi, a često se naziva tihom bolešću radi simptoma koji se pojavljuju tek u uznapredovalom stadiju.

28.5.2017.
12:00
unsplash.com
VOYO logo

Što se tiče učestalosti, rak jajnika je deveti rak koji se javlja kod žena. Postojanje tumora se često kasno dijagnosticira kada rak već metastazira na druge organe. Ako se prepozna na vrijeme, liječenje daje dobru prognozu.

Simptomi za otkrivanje tumora jajnika

Rani rak jajnika je obično bez simptoma i otkriva se slučajno. Rijetke žene se javljaju radi jake boli ili simptoma. Većina žena s uznapredovalim rakom javlja se s nespecifičnim simptomima. Ovo su simptomi koji bi mogli upućivati na tumor jajnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIJTE RAK NA VRIJEME: /

20 ranih znakova da u vama vjerojatno raste tumor

Image
OTKRIJTE RAK NA VRIJEME: /

20 ranih znakova da u vama vjerojatno raste tumor

  • nadutost i vjetrovi
  • neobjašnjiv osjećaj sitosti
  • bol u trbuhu
  • teškoće pri mokrenju
  • bol u leđima i zdjelici
  • oticanje trbuha

Većina žena koje su oboljele navode nadutost koja nestaje i pojavljuje se kroz duže razdoblje kao prvi simptom koji su osjetile. Osim toga, neke žene nisu mogle jesti i nisu imale apetit nakon što već dugo nisu jele. Ako je sitost i nadutost obilježena i bolovima u predjelu trbuha, zdjelice i leđa, trebate se obratiti svom liječniku.

Što sve može povećati rizik od raka jajnika?

Nerađanje, rađanje u kasnijoj životnoj dobi i kasnija menopauza povećavaju opasnost od nastanka raka jajnika. Rak jajnika je često smrtonosan jer je obično uznapredovao u doba otkrivanja. Neki faktori mogu utjecati na povećan rizik od dobivanja raka jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Što sve može povećati rizik od raka jajnika

1. U obitelji imate povijest oboljevanja od raka

Ako vam je jedna ili više rođakinja imale rak jajnika, postoji mogućnost pojave raka kod vas. Geni su odgovorni za razvoj raka. Ako u obitelji imate slučajeve dobivanja raka, ne samo jajnika nego i maternice ili dojke, u rizičnoj ste skupini.

2. Korištenje hormonske kontracepcije ili kozmetičkih sredstava oko genitalija

Pretjerano korištenje kozmetičkih krema i pudera na području genitalija može se povezati s nastankom raka jajnika. Osim toga, korištenje hormonske terapije nakon menopauze može uzrokovati nastanak tumora radi prisutnosti estrogena u tijelu. S druge strane, korištenje oralnih kontraceptiva umanjuje rizik od nastanka raka jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pretilost

Pretjerana kilaža i lako dobivanje kila povezani su s dobivanjem nekoliko vrsta raka, posebice raka jajnika. Pretili ljudi imaju 60% veći rizik od dobivanja karcinoma.

4. Nerađanje i kasna menopauza

Ako niste rodili, postoji veća šansa za dobivanje raka jajnika. Na razvoj utječu rađanje i broj menstruacija. Tako djevojke koje dobiju menstruaciju s 12 godina i imaju prvo dijete nakon tridesete godine, imaju veće šanse za razvoj raka nego one koje rode prije svoje 30-e. Žene koje kasno uđu u menopauzu, nakon 50. godine, također imaju veći rizik za ravoj karcinoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Godine

Rak jajnika najčešće se razvija kod žena starijih od 50 godina. Iznad 60 godina starosti, pojava raka je preko 50%. Najmanje se javlja u tinejdžerskom dobu, a ponekad i kod žena u 30-im i 40-im godinama.

Svi ovi faktori ne znače da ćete sa sigurnošću dobiti rak jajnika, no ako spadate u te skupine, bilo bi dobro što češće raditi pretrage i paziti na svoje zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretrage za rano otkrivanje i prevencija raka jajnika

U liječenju je najbitnije rano otkrivanje simptoma. Rezultati liječenja su povoljniji u ranim stadijima bolesti. Ako se rak otkrio tada, šanse za potpuno izlječenje su od 70-100%. U drugom stadiju padaju na 50-70% te do zadnjeg stadija na 10-20%. Posebice ako spadate u rizičnu skupinu, potrebni su vam česti ginekološki pregledi gdje će liječnik vaginalnim i ultrazvučnim testom postaviti moguću sumnju na rak jajnika.

Prevencija raka jajnika teško je odrediva, ali postoje neka pravila. U smislu sprječavanja pojave raka može se može preporučiti uzimanje oralnih kontraceptiva. U svakom slučaju je potrebna zdrava prehrana, dovoljno sna i barem umjerena tjelovježba. Ženama koje imaju pozitivnu obiteljsku amnezu i ne žele više rađati, ili su starije od 40 godina, mogu odstraniti jajnike kako bi spriječile mogući nastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, mišljenja o tome se razlikuju od liječnika do liječnika.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo