PUŠITE "ZDRAVIJE": / Cigarete od zelenog čaja za lakši prestanak pušenja?

Image
Foto: Facebook

Proizvođač se nada da bi se cigarete bez nikotina i od 100% zelenog čaja mogle koristiti za lakše odvikavanje od pušenja.

15.8.2015.
8:06
Facebook
VOYO logo

Billy55 nova je kompanija koja je stvorila cigarete koje se sastoje isključivo od zelenog čaja. Dok je to na zapadu nova stvar, u Vijetnamu je već par desetljeća nešto potpuno normalno, a tamo ga je osnivač Billy55, akupunkturist Ranko Tutulugdzija, i otkrio.

Kao akupunkturist, Tutulugdzija kaže da je imao puno pacijenata koji su tražili prirodni način prestanka pušenja, te se sjetio cigareta zelenog čaja - u stvari smotanih listića čaja bez imalo nikotina u njima. Ideja? "Omogućiti pušaču da ima isti osjećaj kao da puši i normalnu cigaretu. Ne osjećaju krivicu i imaju više motivacije da prestanu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cigarete, imenovane 'Billy' po Tutulugdzijinij majci Biljani, dolaze u običnoj i mentol varijanti, a rade se od čaja iz Nankinga i Pekinga.

Cigarete od zelenog čaja dio su metode prestanka pušenje koja se sastoji od tri koraka, a traje 90 dana. Radi se o 'potpuno prirodnom' programu koji uključuje lijepljenje pet sjemenki senfa na akupresurne točke za koje Tutulugdzija kaže da vam mogu pomoći prestati pušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naviku je puno lakše slomiti nego ovisnost"

Tijekom programa će se lagano smanjivati ovisnost o navici, tvrdi Tutulugdzija.

"Naviku je puno lakše slomiti nego ovisnost. Ako pušite zeleni čaj, nemate kemiju (nikotin) koja djeluje na vaše neuroreceptore, što uzrokuje ovisnost. Postoji velika razlika između nečega s nikotinom i nečega bez njega."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik američkog instituta za javno zdravstvo (CDC) Joel London rekao je da, iako se cigarete od zelenog čaja nisu posebno istraživale, kao najučinkovitijom u potpunom prekidu pušenja pokazala se kombinacija savjetovanja i lijekova.

Donna Richardson, klinička socijalna radnica i stručnjakinja za ovisnosti se slaže. Kaže da većina stručnjaka za ovisnost koriste jednu od sedam službeno odobrenih metoda, od kojih pet uključuju nikotin (u gumi za žvakanje, flasteru, nazalnom spreju, inhaleru i pastilama).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikotin je ono zbog čega ljudi puše. Sa svakim dimom otpušta se dopamin. Tako da ako puše čaj, ne dobivaju dopamin, i još će uvijek patiti od ovisnosti".

Richardson kaže da ključ prestanka pušenja nije nagli prekid unosa nikotina. Zapravo, potpuno suprotno. Pušenje - "bez obzira radilo se o salati, čaju ili smotanim novinama" - je štetni čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema zdravog pušenja

To je zato što paljenje oslobađa ugljični monoksid, a udahnuti se ugljični monoksid, bez obzira na izvor, infiltrira u crvene krvne stanice, koje bi umjesto njega trebale uzimati kisik.

Tutulugdzija pak tvrdi njegova kompanija testira učinkovitost cigareta na ljudima koji žele prestati pušiti tek dva mjeseca, ali da "dobivamo pozitivne povratne informacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliko je njegov proizvod zdrav, Tutulugdzija odgovara: "Ne postoji 'zdravo' pušenje."

Image
Foto: Twitter

Dvoje povremenih pušača isprobalo je mentol i običnu varijantu cigareta od zelenog čaja, koje je za početak bilo teže zapaliti nego normalne cigarete. Ispitivači nisu osjetili gotovo nikakav okus, iako ih je udahnuti dim malo ošamutio. Nije bilo očekivanog okusa zelenog čaja, samo malo mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo vjerojatno nije najsigurniji način prestanka pušenja, i ne postoji čvrsti znanstveni dokaz da pomaže", kaže dr. Michael Steinberg. On doduše priznaje da bi cigarete od zelenog čaja mogle pomoći pri bihevioralnoj komponenti koja povećava izazov prestanka pušenja, ali misli da se oralna fiksacija puno bolje liječi čačkalicama, štapićima cimeta, ili nečim drugim što ne ispušta dim.

Richardson dijeli Steinbergov skepticizam. "Nikome ne bih preporučila pušenje cigareta od zelenog čaja da prestane pušiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo