Alison Pickering, 23-godišnja studentica iz Teksasa, preminula je nakon što je pojela obrok u restoranu u kojem je redovito jela, no nije znala da je restoran promijenio recept – što je dovelo do fatalne alergijske reakcije, zbog koje njezini roditelji traže promjene u prehrambenoj industriji.
Pickering, koja je saznala da ima alergiju na kikiriki još u vrtiću, oduvijek je bila oprezna kad je išla na obrok u restoran i nikada nije mijenjala svoje uobičajene lokacije za jelo kako bi izbjegla opasnost, piše CBS News.
Umrla zbog alergije na kikiriki u restoranu
"Uvijek je išla u iste restorane i naručivala ista jela. To je bila uobičajena stvar," rekao je otac djevojke, Grover Pickering, za CBS News Texas.
Za svoj prvi spoj 12. svibnja 2023. godine odabrala je restoran koji je već posjećivala i naručila mahi-mahi, jelo koje je i prije naručivala i jela, ne znajući da je restoran nedavno promijenio recept za ovo jelo, dodavši kikiriki umak na ribu.
"Počela je jesti i shvatila da nešto nije u redu," rekao je Grover Pickering.
Nakon što je osjetila da kikiriki umak djeluje, Alison je upotrijebila svoj EpiPen i čak je krenula van do ambulante, gdje je razgovarala s medicinskim osobljem.
"Negdje su stvari krenule naopako," rekao je slomljeni otac. Djevojka je izgubila svijest i nikada se nije probudila.
"Alison je preminula od teškog anafilaktičkog šoka uslijed konzumacije kikirikija koji nije bio naveden na jelovniku restorana", navodi se u njezinoj obavijesti o smrti.
Nema dovoljnog informiranja o sastojcima u hrani
Godinu i pol dana nakon kćerine tragične smrti, roditelji rade na tome da spriječe smrt drugih ljudi zbog skrivenih alergena u restoranima.
"Želimo da se poduzme više kako bi osoblje i gosti bili svjesniji alergena," rekla je Joy Pickering za CBS Texas.
Jedan od prijedloga uključuje restauracije u Teksasu da rade na boljoj komunikaciji među svim zaposlenicima, posebno u vezi s promjenama recepata kada je riječ o alergenima.
"Potrebno je utvrditi kakve bi smjernice trebale biti postavljene kako bi restorani imali bolju komunikaciju s gostima, poput oznaka na proizvodima u trgovinama," dodao je Grover Pickering.
"Znam da ćemo spasiti živote radeći ovo," rekla je Joy Pickering.
U međuvremenu, Hannah Glass, 19-godišnja studentica iz Wisconsina, umrla je 5. studenog nakon što je pojela bezglutenski kolač koji je bio napravljen s prženim brašnom od kikirikija.
Glass, koja je imala tešku alergiju na kikiriki, dobila je osip te joj je postalo jako loše nakon što je pojela poslasticu koju je ispekla grupa, posebno za studente koji ne jedu gluten.
"Pri drugom zalogaju znala je da nešto nije u redu. Vjerujemo da je zbog toga što je proizvod sadržavao prženo brašno od kikirikija, a ne kikiriki maslac", rekao je njezin otac, David Glass, za WISN12.
Obitelj Glass donirala je njezine organe nakon što je njezino tijelo potpuno prestalo funkcionirati.
POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski