Jedan Britanac stekao je titulu medicinskog fenomena nakon što su njegovi liječnici rekli da je prvi poznati medicinski primjer muškarca koji je doživio vertikalnu frakturu penisa tijekom seksa, piše Gizmodo. Unatoč toj čudnoj ozljedi uspio se potpuno oporaviti.

Fraktura penisa je zapravo rascjep zaštitne membrane koja okružuje erektilno tkivo u koje se sliva krv u penis. Razlog zbog kojeg je osjećaj sličan osjećaju slomljene kosti je što se većina tih ozljeda događa tijekom seksa kada se penis u punoj erekciji prekomjerno savije i puca pod pritiskom, zbog čega počinje curiti krv iz penisa.

Ozljedu gotovo uvijek prati glasan zvuk pucanja, kao i masnice i otok koji se ubrzo javljaju. Uzrokuje i trenutak gubitak erekcije. Iako nije neobična, ovakva ozljeda se rijetko kada prijavljuje, najvjerojatnije zato što je pacijentima neugodno.

Urolog koji je autor studije objavljene u časopisu "BMJ Case Reports" tvrdi kako je ovoga puta ozljeda bila rjeđa od tipičnog oblika. Kao i u većini drugim slučajevima, 40-godišnjak je stradao tijekom seksa, no nije pokazivao uobičajene simptome. Nije čuo nikakav zvuk, otok nije bio velik i nije odmah izgubio erekciju, već je ona nestala postepeno.

Opasne poze

Liječnicima je cijeli slučaj bio sumnjiv pa su naručili snimanje penisa magnetnom rezonancom i bili su u pravu. Pacijent je imao tri centimetra dugačku poderotinu koja je počinjala s desne strane i protezala se uzdužno preko sredine penisa, a ne poprijeko kako je uobičajeno.

U studiji stoji kako je to prva takva ozljeda dosad zabilježena u medicini. Iako pacijenti mogu imati ozbiljne posljedice, operacija je u ovom slučaju zaustavila krvarenje i sanirala poderotinu, a muškarac se oporavio bez dugotrajnih posljedica. Već šest mjeseci nakon ozljede pacijent se vratio uobičajenim seksualnim aktivnostima, i to bez ikakvih poteškoća.

Liječnici ističu kako se ovakve ozljede najčešće događaju kod muškaraca starijih od 40 koji u seksu prakticiraju pseću pozu ili tzv. kaubojku.