Grožđe smanjuje salo i štiti vitalne organe

Jedete li grožđe, mogli biste se zaštititi od oštećenja organa povezanih s napredovanjem metaboličkog sindroma.

24.4.2013.
7:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prirodni sastojci u grožđu, poznati kao polifenoli, učinkoviti su u zaštiti od metaboličkog sindroma.

Voditelj istraživanja dr. E. Mitchell Seymour, s University of Michigan Health System, istraživao je učinak velike količine masnog tkiva i američki način prehrane na srce, jetru, bubrege i masno tkivo u miševa sklonih debljanju s obzirom na unos ili izostanak unosa grožđa. Grožđe, a uzimali su i bijelo i crno, jeli su u obliku smrznutog praha koji se dodavao hrani tijekom 90 dana.

Zanimljivo, tromjesečna prehrana koja je uključivala grožđe dovela je do značajnog pada markera upale u cijelom tijelu, no posebno u jetri i abdominalnom masnom tkivu. Konzumacija grožđa dovela je i do gubitka težine u jetri, bubrezima i abdominalnom masnom tkivu u usporedbi s onima koji nisu unosili grožđe. Uz to, unos grožđa je povećao markere antioksidativne obrane, posebno u jetri i bubrezima.

Metabolički sindrom je skup simptoma koji uključuju povišen krvni tlak, povišenu razinu šećera u krvi, suvišak masnog tkiva oko struka i nisku razinu HDL-a (dobrog kolesterola), kao i povišenu razinu triglicerida u krvi. Sve to znatno povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Unos voća i povrća smatra se dobrim načinom prevencije i smanjivanja rizika. A grožđe se pokazalo posebno korisnim u nizu studija.

'Naša studija pokazuje da grožđem obogaćena prehrana može igrati kritičnu ulogu u zaštiti od metaboličkog sindroma te propadanju organa', rekao je dr. Seymour.

'I upale i oksidativni stres dovode do kardiovaskularnih bolesti i problema rada organa kod dijabetesa tipa 2. Unos grožđa djeluje na oba faktora, što je vrlo ohrabrujuće', zaključio je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali