Orašasti plodovi jako su zdravi, a uz ovu caku najviše ćete izvući iz njih

Prednost uvođenja orašastih plodova i sjemenki u svakodnevnu prehranu (bez soli, meda ili prženja) je dokazana. Ovi hranjivi plodovi bogati su proteinima i sadrže čak 80 posto nezasićenih masti.

20.1.2014.
10:02
VOYO logo

Značajan su izvor vlakana, minerala (bakar, magnezij i kalij) te vitamina kao što su folna kiselina, niacin, vitamin E i B6, te antioksidanasa.

Zahvaljujući svemu nabrojanom, orašasti plodovi mogu pomoći u zaštiti od visokog kolesterola, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te kontroli težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali da biste poboljšali učinke i da bi ih tijelo lakše apsorbiralo, a okus im ostao isti, neki stručnjaci kažu da orašaste plodove trebate podvrgnuti tzv. procesu aktivacije, odnosno prije konzumiranja potopiti u vodu i potom opet osušiti.

Poklonici uvjeravaju kako da orašaste plodove i sjemenke mogu jesti bez osjećaja težine u želucu, pogotovo ako već imaju probavnih problema, poput sindroma iritabilnog crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces aktivacije orašastih plodova Aboridžini rade već tisućama godina, a trend se odnedavno proširio po australskim trgovinama zdrave hrane.

Sastoji se od namakanja plodova u slanu vodu na sobnoj temperaturi na 24 sati, a potom ispiranja i sušenja pečenjem ili stavljanjem u pećnicu na nisku temperaturu.

Za konzumente orašastih plodova, poput vegetarijanaca, kojima su oni glavni izvor proteina i vitamina, aktivacija će izvući najviše iz plodova.

'Kad potopite sjemenke, uključujući orašaste plodove, u vodu, događaju se dva fenomena: ispiru se molekule koje otežavaju probavu i aktivira se proces klijanja, tako da se smanjuje količina škroba i vlakana, dok se povećavaju proteini i vitamini', objašnjava dr. Caroline Orfila, izvanredna profesorica nutricionizma na Sveučilištu Leeds.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zbog toga je sjemenke koje klijaju lakše probaviti od onih sirovih.'

Određeni orašasti plodovi i sjemenke, kao što su indijski oraščići i bademi, zapravo su otrovni u potpuno neobrađenom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Orfila savjetuje da plodove uvijek kupujete iz provjerenih izvora jer mnogi mogu imati gljivice. Pohranite ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu, te koristite samo do navedenog roka trajanja. Također je protiv branja orašastih plodova ili sjemenki s drveća ili grmlja. 'To je poput, skupljanja gljiva, najbolje prepustiti stručnjacima.'

Ako proces aktivacije radite kod kuće, operite orašaste plodove, koristite čistu vodu i jedite tek dan kasnije.

'Posljednji veliki incident s bakterijom E.coli u Europi (Njemačka) dogodio se kao rezultat klijanja sjemenki u zagađenoj vodi', upozorava dr. Orfila.

Kako aktivirati orašaste plodove i sjemenke

Napunite veliku posudu vodom, tako da prekrije orašaste plodove koje planirate aktivirati. U vodu stavite običnu kuhinjsku sol i miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom u vodu stavite plodove i ostavite da odstoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju ih stavite u cjedilo i isperite tekućom vodom.

Raspodijelite ih ravnomjerno u posudu za pečenje tako da se ne preklapaju. Sušite plodove u pećnici na najnižoj mogućoj temperaturi – ne višoj od 65 stupnjeva – te povremeno okrećite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lješnjaci, kikiriki i pinjoli 1 žličica soli po šalici plodova Namačite između sedam i 12 sati Sušite između 12 i 24 sata

Indijski oraščići 1 žličica soli po šalici ploda Namačite između tri i šest sati Sušite između 12 i 24 sata

Bademi 1 žličica soli po šalici ploda Namačite između 12 i 24 sata Sušite između 12 i 24 sata

Orasi Pola žličice soli na šalicu oraha Namačite između sedam i 12 sati Sušite između 12 i 24 sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjemenke suncokreta 2 žličice soli na šalicu ploda Namačite između sedam i 10 sati Sušite 12 sati

Sjemenke bundeve 2 žličice soli po šalici Namačite između sedam i 10 sati Sušite 12 sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo