Znanstvenici s Medicinskog koledža Baylor proučavali su dvije skupine životinja od kojih je jedna imala normalni krvni tlak, a druga povišeni.
Životinjama je uklonjen dio biološkog sadržaja crijeva i potom su dobili antibiotik deset dana kako bi se smanjila normalna crijevna flora. Nakon toga usadili su crijevni sadržaj s "hipertenzijskim mikrobima" štakorima s normalnim tlakom, a normalne mikroorganizme onima s povišenim krvnim tlakom.
Znanstvenici su utvrdili da se kod skupine koja je tretirana hipertenzijskim mikroorganizmima razvio povišeni krvni tlak dok se kod hipertenzijske grupe tretirane normalnim mikroorganizmima postiglo tek djelomično smanjenje krvnog tlaka.
To pokazuje da je potrebno nastaviti istraživati utjecaj crijevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog tlaka kod ljudi te da bi hrana s probioticima mogla imati umjereno pozitivni učinak na krvni tlak, zaključuju znanstvenici.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Physiological genomics.