Primijetite li ove simptome kod djeteta smjesta trčite doktoru

Ne morate trčati liječniku baš svaki put kada dijete kihne, ali postoje simptomi koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme.

26.2.2014.
8:37

Temperatura, ovisno o dobi i općem stanju djeteta

Osobito ako je 38 ili viša kod djece mlađe od tri mjeseca, viša od 38,3 kod djece od tri do šest mjeseci i viša od 39,4 kod djece od šest mjeseci do dvije godine. Kad dijete ima visoku temperaturu, nije toliko bitno što pokazuje toplomjer. Važno je obratiti pažnju na opće stanje djeteta i njegovo ponašanje. Uz jednu veliku iznimku: dojenčad do tri mjeseca trebaju liječnika ako im temperatura prelazi 38 stupnjeva.

'Ako je temperaturu uzrokovala bakterijska infekcija, poput infekcije urinarnog trakta, to bi se brzo moglo proširiti tijelom', upozorava pedijatrica Jennifer Shu, koautorica knjige Heading Home With Your Newborn: From Birth to Reality. 'Najčešće je to simptom običnog virusa, ali moramo provjeriti kako bismo bili sigurni. Važno je odmah otići liječniku. Ako vaš liječnik tada ne radi, otiđite na hitnu. Ako je dijete starije od dvije godine, temperatura nije toliko opasna sve dok se dijete ponaša normalno i pije dovoljno tekućine. U tom slučaju zovite pedijatra da vam da smjernice'.

Temperatura koja se ne spušta i traje danima

Opasno je i ukoliko se temperatura ne spušta unatoč tome što ste djetetu dali lijek te ako traje dulje od pet dana. Ako djetetu snižavate temperaturu lijekovima, poput paracetamola ili ibuprofena, a temperatura se ne spušta ni nakon četiri do šest sati, posjetite pedijatra. To je znak da bi infekcija mogla biti prejaka i da se djetetov organizam s njom ne može boriti. Liječnik bi u tom slučaju trebao obaviti pregled kako bi odredio uzrok.

'Temperature koje uzrokuju uobičajeni virusi, poput prehlade ili gripe, obično nestaju nakon pet dana. Ako temperatura potraje dulje, čak i ako je niža od 38 stupnjeva, to može dovesti do infekcije, poput bakterijske upale pluća, što zahtijeva liječenje antibiotikom', objašnjava pedijatrica Alanna Levine.

Temperatura s popratnim pojavama

Prati li temperaturu ukočenost u vratu, glavobolja ili osip koji izgleda kao mrlja, odnosno malene crvene točkice, odmah otiđite liječniku. To mogu biti znakovi meningitisa i treba brzo djelovati.

Osip koji podsjeća na krugove

Osip u obliku prstena sa svijetlom točkom u sredini može biti znak Lajmske bolesti. Odmah potražite pomoć ako vidite točkice ispod kože ili neobjašnjive mrlje na koži, što može biti znak brojnih ozbiljnih stanja. Osim toga, osipi u obliku mrlja, često su malo izdignuti iznad kože, mogu biti znak alergijske reakcije. Ako dijete ima poteškoća s disanjem, te je uzrujano ili letargično, trebalo bi ga odmah odvesti liječniku.

Novi madež ili stari koji mijenja oblik i boju

'Obratite pažnju na madeže kod djece, posebno one koje imaju od rođena, jer postoji veći rizik da postanu maligni', kaže pedijatar Ari Brown, autor knjige Baby 411. Jednom mjesečno ih pregledajte tijekom kupanja ili tuširanja. Obavijestite liječnika ako otkrijete madeže nepravilnih oblika, nepravilnih rubova, neujednačene boje ili ako madež raste.

Bolovi u trbuhu

Ako dijete ima bolove u donjem desnom dijelu trbuha, recite mu da skače gore dolje. Ako mu je to prebolno, to bi mogao biti znak upale slijepog crijeva. Iako je slijepo crijevo s donje desne strane abdomena, bolovi mogu započeti oko pupka i širiti se prema desnoj strani.

'Uz normalan trbušni virus, obično prvo dođe visoka temperatura, potom povraćanje, bolovi u trbuhu i zatim proljev', kaže dr. Brown. 'S upalom slijepog crijeva ponekad prvo dođe do proljeva, potom bolova u trbuhu, povraćanja i temperature.' Ako primijetite ove simptome, odvedite dijete liječniku – upala slijepog crijeva brzo napreduje i liječenje je učinkovitije ako se započne u ranijoj fazi.

Glavobolja

Javlja li se rano ujutro ili budi dijete usred noći i izaziva povraćanje, to može biti znak ozbiljnih zdravstvenih tegoba i treba smjesta posjetiti liječnika.

Suha usta i usnice

Uvučena fontanela kod dojenčadi, suha koža ili koža koja ostaje smežurana kada je uštipnemo jer je izgubila elastičnost, često povraćanje ili proljev te suha usta i usnice su znakovi povezani s dehidracijom i treba brzo reagirati. Naime, dehidracija može dovesti do šoka. Odvedite dijete na hitnu ako procijenite da je blizu tog stanja. U suprotnom se posavjetujte s pedijatrom i pokušajte djetetu nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

Plave usnice i otežano disanje

Primijetite li da su djetetu poplavile usnice ili promjenu boje kože oko usana, otežano disanje, disanje kod kojeg možete vidjeti uvlačenje zraka u prsa i trbuh, zadihanost, hroptanje ili pištanje kod disanja, znak je za uzbunu.

'Problemi s disanjem su ozbiljniji kad zvukovi dolaze iz prsnog koša i pluća, nego iz nosa', kaže dr. Shu. Kritični problemi s disanjem obično su povezani s gušenjem, alergijskom reakcijom ili napadajem astme (koji se mogu pojaviti i kod djece mlađe od nekoliko mjeseci), upalom pluća, hripavcem ili gušoboljom. Odmah potražite pomoć. Ako ne možete procijeniti jesu li problemi ozbiljni, provjerite stanje dišnih puteva. Brojite svaki djetetov udah tijekom 30 sekundi i dobiveni broj pomnožite s dva. Normalna stopa je manja od 60 za novorođenčad, manja od 40 za bebe do godine dana, manja od 30 za djecu od jedne do tri godine i manja od 24 za djecu od četiri do 10 godina.

Otečen jezik, usne ili oči

Ako su popraćeni povraćanjem ili svrbežom, to su česti signali ozbiljne alergijske reakcije (anafilaksije). Simptomi mogu uključivati oticanje, probleme s disanjem, tešku upalu grla i zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Ako je moguće, uz konzultaciju s liječnikom, djetetu dajte dozu antihistaminika.

Pad djeteta mlađeg od šest mjeseci

Kod tako malih beba može doći do neuroloških promjena poput zbunjenosti i gubitka svijesti ukoliko se nakon pada javlja povraćanje ili postoje ozljede tijela, poput lomova. Ove situacije zahtijevaju hitnu liječničku pomoć, zato ravno u najbližu medicinsku ustanovu. Padovi kod djece starije od šest mjeseci obično nisu problematični, dok visina s koje su pali nije viša od njihove visine, te ako ne padnu na nešto oštro ili pretvrdo.

Porezotine i ugrizi

Ukoliko je porezotina na koži dovoljno široka da u nju možete staviti štapić za čišćenje ušiju ili ako krvarenje ne prestaje ni nakon nekoliko minuta pod pritiskom, to su znakovi da djetetu treba liječnička pomoć (možda i šivanje, previjanje i sl.). Ovisno o težini ozljede, sljedeći korak trebao bi biti ili odlazak na hitnu ili u pedijatrijsku ordinaciju. Također, dijete trebate odvesti kod liječnika ako su u pitanju ugrizi životinja ili mu kožu probije ugriz drugog djeteta.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali