Caka za pripremu gljiva, uz koju će vam biti daleko zdravije

Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani - ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu.

28.4.2014.
8:55
VOYO logo

Studija je pokazala da gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani. Znanstvenici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela.

Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin D je bitan za imunološki sustav, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija.

Tijekom studije, 30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tijekom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u razinama vitamina D kod ove dvije grupe.

Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja razine vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama.

Znanstvenici preporučuju da gljive - bilo koje sorte - izvadite iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostavite na otvorenom u vremenu između 10:00 i 15:00h, najviše do 60 minuta.

Također dodaju kako kuhanje neće smanjiti razinu vitamina D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo