Uz pomoc tri jednostavna testa, koje je objavio dnevnik.hr, otkrijte koliko su vasa jaja svjeza i spremna za koristenje. Prvo u duboku staklenu posudu ili casu natocite vode. Jaje njezno ubacite u casu i promatrajte sto se dogada.
Svjeze jaje u potpunosti ce potonuti i 'zalijepiti' se za dno. Malo starije jaje ce jednim djelom biti na dnu, a drugi ce se podignuti prema povrsini, dok su jaja koja plutaju na povrsini vode rizicna za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.
U drugom testu jaje uzmite u ruku i drzite ga pored uha. Lagano ga protresite i slusajte zvuk koji dolazi iz unutrasnjosti jaja.
Ako ne cujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti svjeze i dobro za konzumaciju. A ako se iz jaja jasno cuje buckanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
Za treci test pripremite jaje i veliki, bijeli tanjur. Uzmite jaje, njezno ga razbijte na tanjur i promotrite njegov izgled.
Ako zumanjak stoji cvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svjeze. Ako je zumanjak cvrst, ali se malo rasirio i spljostio, a bjelanjak je proziran i jos uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali jos uvijek dobro za konzumaciju. No ako je zumanjak mekan, potpuno spljosten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.