Nikad ih ne biste povezali, a mogu odati 'tihog ubojicu'

Rak jajnika naziva se tihi ubojica, jer se rani simptomi lako mogu zamijeniti s nekim bezopasnim stanjima.

25.7.2012.
12:29
VOYO logo

Britanska humanitarna udruga Ovarian Cancer Action savjetuje da žene koje imaju bilo koji od sljedećih simptoma trebaju razgovarati sa svojim liječnikom: češće mokrenje pri kojem ne izlazi puno urina, uporna bol u želucu, nadutost ili trajno povećanje područja abdomena, manjak apetita ili brzi osjećaj sitosti. Osim ovih stalnih, mogući su i povremeni simptomi kao što su ekstremni umor, promjene u pražnjenju crijeva ili bol u leđima. Sve navedeno može ukazivati na rak jajnika.

'Važno je imati na umu da ti simptomi najvjerojatnije neće biti posljedica raka jajnika, ali kod nekih žena ga mogu otkriti u ranoj fazi', kaže profesorica Hani Gabra, s Imperial College London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Većina žena koje trebaju ići češće na zahod vjerojatno pate od infekcije mokraćnog sustava - tu je često prisutna i bol - ili inkontinencije, ali je vrijedno istražiti ovaj problem ako je došlo do nedavne promjene', dodala je.

Rak jajnika može uzrokovati povećanu potrebu za mokrenjem, jer tumor koji raste u svim smjerovima može stvarati pritisak na mjehur. On bi također mogao gurati unatrag prema križnoj kosti i uzrokovati bolove u leđima ili probleme kao što su zatvor crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, može doći do pojave slobodne tekućine u trbušnoj šupljini koja uzrokuju pritisak i nadutost, može poremetiti funkciju crijeva, a pritiskom na želudac uzrokovati osjećaj punine. Pojedine žene imaju i po 12 litara tekućine u trbuhu, no s vremenom se naviknu i smatraju da je to posljedica debljanja.

Liječenje - što ranije to bolje

Više od 90 posto žena će preživjeti rak jajnika ako se dijagnosticira u najranijoj fazi. Ipak, prevelikom broju žena rak se dijagnosticira tek kada se proširio izvan jajnika, a tad je liječenje teže, zahtjeva kemoterapiju i složenije operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ginekolog Panos Sarhanis, stručnjak za karcinome u londonskoj bolnici North West kaže: 'Rak jajnika se zove tihi ubojica. Ali to ne znači da šuti, bolesnik i liječnik trebaju znati na što treba pripaziti.'

Rak jajnika je često krivo dijagnosticiran kao sindrom iritabilnog kolona/ sindrom razdražljivih crijeva. Treba naglasiti da se ovaj sindrom rijetko javlja prvi put nakon 50-e godine života, a to je period kad je najveći rizik od pojave raka jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga bol u želucu i nadutost, također nisu toliko uporni kao kod raka jajnika.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo