Mast je mast? Ni u kom slučaju. Transmasne kiseline koje se na etiketi znaju pojaviti pod imenom djelomično hidrogenizirano ulje, mast je od koje treba bježati. Riječ je o prerađenim biljnim mastima koje naše tijelo više ne doživljava kao 'prijateljske'. U nekim državama su ih sasvim zabranili i naknadno uvidjeli da je pao broj oboljelih od srčanih bolesti.
Top pet namirnica punih transmasti:
1. Margarin Margarin je pun transmasti i zasićenih masti - a obje su opasne po srce. U žlici margarina nalazi se 2,8 grama transmasti i 2,1 gram zasićenih masti. Za usporedbu, žlica maslaca sadrži 0,3 grama transmasti i 7,2 grama zasićenih masti. Ipak, neki proizvođači proizvode margarin s manjom količinom transmasti.
2. Kupljene grickalice i keksi Keksi, biskviti i slične slastice imaju opasne količine transmasti. Umjesto da ih kupujete ispecite ih sami kod kuće - tako ćete znati od čega se zapravo sastoje.
3. Juhe U kupljenim juhama, a mnoge se prodaju i po restoranima, nalaze se transmasti.
4. Fast Food Pomfrit, piletina i druga pržena hrana po fast-food restoranima najčešće se peče u industrijskom 'ulju'. Riječ je o kockama transmasti koje se otope i u njima peče hrana.
5. Smrznuta hrana Smrznute pite, vafli, pa čak i riblji štapići sadrže transmasti.
Zašto ih prehrambena industrija toliko upotrebljava? Jeftinije su.
Vezani članci:
arti-201105260612006 arti-201105270869006