Znanstvenici sa Sveučilište Minnesota's Carlson School of Management smatraju kako bi učenje kako prestati uživati u 'nezdravoj' hrani što ranije, moglo biti ključno u suzbijanju pretilosti u Americi.
U Journal of Consumer Research, objavili su da zasićenje, definirano kao prestanak uživanja nakon opetovane konzumacije, može biti pozitivan mehanizam kada smanjuje želju za nezdravom hranom.
U slučaju da ljudi sa vrlo visokim stupnjem samokontrole opetovano jedu nezdravu hranu, postaju brže zasićeni nego kada opetovano jedu zdravu hranu. Praktički iskustveno počnu jesti manje nezdrave hrane.
U drugom eksperimentu, istraživači su zamolili sudionike da prate svoj unos hrane brojeći koliko puta su progutali hranu. Ovim suptilnim mjerenjem unesene količine hrane, osobe sa nižim stupnjem samokontrole postale su brže zasićene.
Autor studije naglašava kako ga je iznenadilo koliko je jednostavno bilo potaknuti samokontrolu kod ljudi koji je nemaju dovoljno, i učiniti od njih da se ponašaju kao osobe sa visokim stupnjem iste.
http://www.vitamini.hr/