dojenje / Prehrana u najranijoj dobi: majčino mlijeko - sve što bebi treba

Image
Foto: Thinkstock

Za dijete nema bolje hrane od majčinog mlijeka. Osim što zadovoljava sve bebine potrebe, dojenje učvršćuje emiocionalnu vezu između mame i bebe

20.2.2018.
14:53
Thinkstock
VOYO logo

Najprirodnija namirnica u prehrani dojenčadi je majčino mlijeko. Čak i ako nakon nekog vremena dijete biva hranjeno umjetnom hranom, dojenje u tom najranijem razdoblju djetetova života pruža velike prednosti.

Kolostrum, svjetla tekućina  koja se izlučuje prije pojave samog mlijeka, bogata je protutijelima koja potpomažu slabi imunološki sustav tek rođenog djeteta, a omogućuje normalno formiranje crievne flore (4).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga mlijeko postaje gušće i osigurava djetetu sve neophodne tvari za rast, razvoj i zaštitu tijekom narednih šest mjeseci. Majčino je mlijeko najlakše probavljivo, sadrži sve proteine, vitamine i minerale potrebne za zdravi razvoj djetetovog organizma, a osim toga sadrži i tvari koje potpomažu apsorpciju i ukupni metabolizam. Masti sadržane u majčinom mlijeku predstavljaju lako probavljive masti, po svome sadržaju bogate esencijalnim polinezasićenim masnim kiselinama. Te su masti prijeko potrebne za razvoj složenih struktura živčanog sustava djeteta, a posebno membrana mozga.

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetno spravljeno mlijeko može predstavljati adekvatnu zamjenu za majčino mlijeko što se samog sastava tiče, međutim postoji nešto ipak toliko jedinstveno u prirodnom majčinom mlijeku. Evo o čemu se radi: kada dijete počinje sisati mlijeko je bogatije vodom, dok se s nastavkom dojenja obogaćuje proteinima i mastima. Na taj se način zadovoljavaju dvije potrebe djeteta: najprije se utaži žeđ, a zatim  mali organizam zadovolji svoj apetit.

Za one koji žele i mogu koristiti majčino mlijeko, ono predstavlja najbolju hranu, besplatnu, jednostavnu za prenošenje, higijenski ispravnu, temperaturno prilagođenu potrebama djeteta. Nadasve je velika korist za daljnji razvoj djeteta emocionalna veza koja se tim putem ostvaruje. U opsežnim studijama znanstvenici su utvrdili i smanjenu incidenciju tumora dojki u žena koje su nakon poroda dojile. Prehrambene se navike često stvaraju tijekom prvih godina života, kada je važno da budu zadovoljene sve neophodne nutritivne tvari potrebe za zdrav i snažan razvoj djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo