Osobe s povišenom razinom trans masti mogu imato 52 do 74 posto viši rizik da u starosti obole od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Neurology.
"Ova studija pokazuje da postoje negativne moždane/kognitivne posljedice, uz već poznate kardiovaskularne, koji su povezane s prehranom bogatom trans mastima", rekao je za CNN neurolog dr. Neelum T. Aggarwal, koji nije bio uključen u studiju. Aggarwal je član Američke akademije za neurologiju.
Masti su zdrave i treba ih uvrstiti u prehranu, ali ne sve. Evo koje masnoće voli naše tijelo
U studiji je praćeno više od 1600 Japanaca i Japanki tijekom deset godina. Na početku istraživanja ispitanicima su napravljeni krvni testovi i izmjerena razina trans masnoća u organizmu te analizirana njihova prehrana. Uzeti su u obzir i pušenje, visoki krvni tlak i dijabetes.
(FOTO: Pixabay)
Ustanovljeno je da ljudi s najvišim razinama trans masti imaju od 52 do 74 posto povišen rizik da obole od demencije, za razliku od osoba s najnižom razinom ovih masnoća.
"Studija je koristila krvne markere kako bi izmjerila razinu trans masti u krvi, umjesto tradicionalno korištenih upitnika o prehrani, što povećava znanstvenu valjanost rezultata", rekao je za spomenuti portal neurolog dr. Richard Isaacson, direktor klinike za prevenciju Alzheimerove bolesti u Weillu Cornell Medicine u New Yorku.
"Ovo istraživanje je jako važno jer se temelji na prethodnim dokazima da prehrana bogata trans mastima može povećati rizik od Alzheimerove bolesti", dodaje dr. Isaacson.
- Što su trans masti
One se prirodno mogu pojaviti u malim količinama u namirnicama životinjskog porijekla, no daleko više ih ima u procesuiranoj i visokoprocesuiranoj hrani.
Zovemo ih i trans masnim kiselinama, a stvorene su industrijskim
postupkom koji dodaje vodik tekućim biljnim uljima kako bi
postala čvršća (primjerice margarin).
Prehrambena industrija preferira trans masti jer su jeftine za
proizvodnju, traju dugo i daju namirnicama izvrstan okus i
teksturu.
Zašto je unos proteina toliko važan?
Osim pržene hrane, ove se masnoće nalaze u vrhnju za kavu, kolačima, korama za savijače, smrznutoj pizzi, kolačićima, krekerima, keksima i desecima drugih prerađenih namirnica.
U japanskoj studiji, istraživači su otkrili da slatka peciva sadrže najvišu razinu trans masti. Potom slijede margarin, bomboni, kroasani, sladoled i krekeri od riže.