zastrašujući podatak /

Prehrana koja obiluje trans mastima za 74 posto povećava rizik od Alzheimera

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

U studiji koja je došla do ovog otkrića praćeno je više od 1600 ljudi tijekom desetogodišnjeg razdoblja

28.10.2019.
7:45
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Osobe s povišenom razinom trans masti mogu imato 52 do 74 posto viši rizik da u starosti obole od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije, pokazalo je istraživanje objavljeno u  časopisu Neurology.

"Ova studija pokazuje da postoje negativne moždane/kognitivne posljedice, uz već poznate kardiovaskularne, koji su povezane s prehranom bogatom trans mastima", rekao je za CNN neurolog dr. Neelum T. Aggarwal, koji nije bio uključen u studiju. Aggarwal je član Američke akademije za neurologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masti su zdrave i treba ih uvrstiti u prehranu, ali ne sve. Evo koje masnoće voli naše tijelo

U studiji je praćeno  više od 1600 Japanaca i Japanki tijekom deset godina. Na početku istraživanja ispitanicima su napravljeni krvni testovi i izmjerena razina trans masnoća u organizmu te analizirana njihova prehrana. Uzeti su u obzir i pušenje, visoki krvni tlak i dijabetes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Ustanovljeno je da ljudi s najvišim razinama trans masti imaju od 52 do 74 posto povišen rizik da obole od demencije, za razliku od osoba s najnižom razinom ovih masnoća. 

"Studija je koristila krvne markere kako bi izmjerila razinu trans masti u krvi, umjesto tradicionalno korištenih upitnika o prehrani, što povećava znanstvenu valjanost rezultata", rekao je za spomenuti portal neurolog dr. Richard Isaacson, direktor klinike za prevenciju Alzheimerove bolesti u Weillu Cornell Medicine u New Yorku.

"Ovo istraživanje je jako važno jer se temelji na prethodnim dokazima da prehrana bogata trans mastima može povećati rizik od Alzheimerove bolesti", dodaje dr. Isaacson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Što su trans masti

One se prirodno mogu pojaviti u malim količinama u namirnicama životinjskog porijekla, no daleko više ih ima u procesuiranoj i visokoprocesuiranoj hrani.

Zovemo ih i trans masnim kiselinama, a stvorene su industrijskim postupkom koji dodaje vodik tekućim biljnim uljima kako bi postala čvršća (primjerice margarin).
Prehrambena industrija preferira trans masti jer su jeftine za proizvodnju, traju dugo i daju namirnicama izvrstan okus i teksturu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je unos proteina toliko važan?

Osim pržene hrane, ove se masnoće nalaze u vrhnju za kavu, kolačima, korama za savijače, smrznutoj pizzi, kolačićima, krekerima, keksima i desecima drugih prerađenih namirnica.

U japanskoj studiji, istraživači su otkrili da slatka peciva sadrže najvišu razinu trans masti. Potom slijede margarin,  bomboni, kroasani, sladoled i krekeri od riže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo