Prehrana siromašna mastima i s niskim glikemijskim indeksom može modulirati rizik od Alzheimerove bolesti, no samo ukoliko do narušavanja kognitivnih sposobnosti nije došlo već prije, tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu Archives of Neurology.
Istraživači su proučavali prehranu bogatu mastima i ugljikohidratima te prehranu siromašnu mastima s niskom glikemijskim indeksom, kod 20 zdravih osoba te 29 osoba koje su imale blage kognitivne poremećaje. Sudionicima studije mjereni su biomarkeri poput inzulina, kolesterola, razine glukoze u krvi, razine lipida u krvi te komponente cerebrospinalne tekućine te je ocjenjivana njihova izvedba na testovima pamćenja.
Kod zdravih osoba, prehrana siromašna mastima i s niskim glikemijskim indeksom rezultirala je smanjenjem nekih biomarkera Alzheimerove bolesti kao i smanjenjem ukupne razine kolesterola. Zanimljivo da je ista prehrana kod osoba s blagim poremećajem kognitivnih sposobnosti rezultirala povećanjem navedenih biomarkera.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201105270869006 arti-201105260249006 arti-201106080557006