Poslušate li ove savjete vjerujte da će vam vaši bubrezi biti zahvalni

Gotovo svi koji su se 'susreli' s bubrežnim kamencima tvrde da je riječ o jednoj od najgorih vrsta boli koja postoji.

6.11.2014.
6:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Procjenjuje se da oko 20 posto Amerikanaca u nekom trenutku svojeg života osjeti bol koju sa sobom donose bubrežni kamenci. Uz to, ako ih jednom dobijete, velika je šansa da će doći ponovno. Upravo stoga su američki liječnici objavili smjernice kako izbjeći pojavu kamenaca, kojih bi se pogotovo trebali pridržavati pacijenti koji imaju veće šanse da se kod njih jave.

Ključni savjet je da biste trebali pokušati popiti dvije litre tekućine ili vode svaki dan. Naime istraživanja su pokazala da konzumacija tekućine smanjuje šansu da se bubrežni kamenci vrate za čak 50 posto. Razlog zašto voda pomaže krije se u tome što ona ispire cijeli sustav, pa dijelovi kamenaca mogu proći, a urin se neće moći skupljati u bubrezima kao talog.

Također se preporučuje smanjeni unos crvenog mesa i namirnica bogatih dijetalnim oksalatom, tvari koja se nalazi u orašastim plodovima, repi, čokoladi i zelenom lisnatom povrću.

I na kraju savjetuju da se svakako smanji konzumacija gaziranih pića, koja sadrže fosfornu kiselinu i oksalate, a koji imaju značajnu ulogu u formiranju bubrežnih kamenaca. Uz to, takva pića mogu djelovati kao diuretik, te mogu uzrokovati dehidraciju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali