Iznimno osjetljiva koža / Pravilna njega novorođenčeta nije tako jednostavna

Image
Foto: Pexels

Njega novorođenčeta misterija je za mnoge novopečene roditelje. Osjetljiva bebina koža traži puno pažnje

20.6.2018.
9:10
Pexels
VOYO logo

Koža novorođenčati otprilike je pet puta osjetljivija od naše kože. Mnogi sustavi zaštite još ne funkcioniraju poput lojnih žlijezdi i sloja sebuma koji štiti od vanjskih utjecaja. Njega novorođenčeta mora biti nježna i umjerena kako se ne bi oslabio razvoj zaštitnih barijera na koži.

Pupak

Jedno od najosjetljivjih mjesta je upravo pupak. Roditeljima se savjetuje da bebu ne kupaju sve dok pupkovina prirodno ne otpadne. Koristite 'suho pranje' odnosno nježno pranje kože samo vlažnom krpom. Čistoću puka kada pupkovina otpadne održavajte pomoću antiseptika za djecu otprilike dva puta dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lice

Najviše pažnje treba posvetiti očima koje se tretiraju fiziološkom otopinom. Ujutro očistite oči od unutrašnjosti prema vanjskom uglu, a uvijek promijenite blazinice kada prelazite na drugo oko.

Fiziološku otopinu koristite i za čišćenje nosa. Umočite štapić za uši ili malo vate u otopinu te ovlažite unutrašnjost nosa. Otopinom se rastvara sluz pa dijete lakše diše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štapiće nikako ne koristite za čišćenje uši, a vaticom očistite samo vanjski dio svakog uha. Beba neka leži na vama s glavom nagnutom na jednu stranu i pripazite da mu glavicu ne držite prečvrsto. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupanje 

Njega novorođenčeta mora biti nježna kako ne bi povrijedili, još nerazvijenu, muskulaturu bebe. Uz malo znanja i vježbanja i vi i beba ćete obožavati zabavne trenutke u kadi.

Neka temperatura vode budu oko 35 stupnjeva, a kupaonicu, ako je moguće, zagrijte na ugodnih 25 stupnjeva. Bebe treba kupovati bez sapuna prvih nekoliko mjeseci da se ne ošteti pH kože. Umjesto umjetnih sapuna koristite sindete. Manje su skloni stvaranju iritacija i ne isušuju kožu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosu bebi ne morate prati šamponom, već samo vodom. Nakon otprilike 3 do 4 mjeseca života možete početi koristiti masilnovo ulje ili ulje nevena. 

Higijena intimnih dijelova

Higijena spolovila najbitnija je zbog stalnog nošenja pelene. U tom području nastaje toplina i vlaga pa nastaje plodno tlo za crvenilo i iritacije kože te ekceme. Kako bi to spriječili, pelene mijenjajte svaka tri do četiri sata, a uvijek pustite da koža intimnog područje malo prodiše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genitalije pažljivo operite: kod muške djece bitno je odstraniti sekret koji se nakuplja ispod kapice spolovila, a kod ženske je bitno da ih brišete od od naprijed prema natrag kako se bakterije ne bi prenijele u spolovilo.

Potrepštine koje morate imati u ormariću

Na samom početku njega novorođenčeta ne zahtjeva mnogo preparata. Štoviše, manje umjetnih sredstava uvijek je bolje zbog osjetljive kože djeteta. Bitno je da posjedujete gaze, blazinice i vatu koju uvijek treba biti čista prije pranja bebe.. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte pretjerivati s kremama jer lojne žlijezde još ne rade. Pregibe na tijelu možete mazati s bademovim uljem, a cijelo područje kože nemojte tretirati s puderom za bebe jer može isušiti kožu. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo