Prakticiranje joge može biti vrlo, vrlo opasno

Zar vas joga može ubiti? Pitanje je to koje postavlja William Broad, autor nove knjige The Science Of Yoga: The Risks And Rewards.

8.2.2012.
13:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dopisnik New York Timesa za područje znanosti, William Broad, i sam je nekoliko godina prakticirao jogu. No kad se 2007. godine ozlijedio vježbajući, otkrio je niz dokumentiranih slučajeva ozljeđivanja leđa i udova kao što su nategnuća, lom noge ili uklještenje živaca.

Užasnulo ga je da su neke joga poze posebno riskantne zbog pretjeranog istezanja glave i vrata. I tu ne misli samo na balansiranje na glavi i rukama. Posjeduje, tvrdi, dokaze da čak i tradicionalni joga položaji i s njima povezani pokreti, izvode li ih početnici i oni na srednjem stupnju, mogu dovesti do ozbiljnih problema.

'Položaji, poput stava svijeće koji može potrajati i po pet minuta te postavljanja stopala pokraj ramena dok ležite na trbuhu mogu dovesti do teških ozljeda vrata,' upozorava Broad.

'Redukcija krvotoka u dio kralježnice, može dovesti do moždanih udara i smrti, a jedna od 20 osoba koja ima ove probleme vertebralne arterije može umrijeti,' tvrdi on.

Prvi dokazi o ozljedama na jogi

William Broad pojašnjava da su prvi dokazi o ozljedama tijekom joge objavljeni u medicinskim časopisima prije par desetljeća. Još 1972., uvaženi neurolog sa Sveučilišta Oxford, profesor Ritchie Russell, napisao je članak u British Medical Journalu tvrdeći da neki joga položaji imaju potencijal uzrokovanja moždanih udara kod zdravih, mladih ljudi. Ustanovio je da oni koji prakticiraju jogu obično okrenu vrat i za 90 stupnja, što je dvostruko od normalne, zdrave rotacije. Prof. Russell je pisao da ovo može oštetiti nježne arterije koje prolaze kroz vrat, uzrokovati nastanak ugrušaka, otekline i druge cirkulatorne probleme.

Položaj 'točka', pri kojem su ruke i stopala na podu, a ostatak tijela u položaju mosta oslanjajući se na udove, također je doveo do moždanog udara djevojke stare 28 godina, navodi se. Umjesto da glava visi, mnogi se ukoče i miču vratom u želji da stvore ravnotežu, i baš im to može ozbiljno naškoditi. Jedan 25-godišnjak koji je svako jutro dovodio tijelo u različite joga položaje, tj. asane, zbog ekstremnog istezanja je povrijedio živac.

Novija istraživanja sa Sveučilišta Columbia ukazuju da su najčešće ozljede povezane s jogom ozljede leđa, što je bilo i za očekivati. No nakon toga, slijede ozljede ramena, problemi s koljenima, ozljede vrata i moždani udari.

Broad dodaje da ove brojke nisu alarmantne, ali da rizik postoji, te da ljude treba upozoriti na njega.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali