POVEĆANI LIMFNI ČVOROVI: / Tek u rijetkim slučajevima predstavljaju razlog za brigu, obratite pozornost

Važan dio imunološkog sustava tijela su limfni čvorovi koji su dio limfnog sustava.

10.3.2018.
11:00

Pogrešno nazvani limfnim žlijezdama, povećani limfni čvorovi mogu signalizirati nastanak infekcije. Postoji nekoliko skupina limfnih čvorova koji se nalaze na nekoliko dijelova na tijelu - na prednjem dijelu vrata, iza ušiju, ispod brade, ispod pazuha i u preponama. Uz to postoji velika skupina limfnih čvorova u prsima i abdomenu koji kojih također može doći do povećanja.

Limfni sustav u našem tijelu postoji radi svoje jako važne uloge. Oni donose limfnu tekućinu koja sadrži limfocite ili bijele krvne stanice, tekućinu iz crijeva te crvene krvne stanice koje se vraćaju u cirkulaciju kroz vene. U njima se također nalaze i potrebni antigensi. Limfni čvorovi su male skupine stanica u koje izlaze i iz kojih izlaze kanalići. Stanice od kojih se sastoje su limfociti koji proizvode protutijela ili čestice proteina koji vezuju strane tvari uključujući infektivne čestice te makrofage koji probavljaju otpad. Limfni sustav zapravo djeluje kao čistač stanica u tijelu. Na području limfnih čvorova dolazi do interakcije sa stanicama imunološkog sustava. Velika skupina se nalazi u jetri koja uz svoje druge funkcije također pomaže u borbi protiv infekcija.

Uzroci nastanka povećanih limfnih čvorova

Ove stanice može povećati nekoliko različitih mehanizama:

Infekcija limfnog sustava

Ova infekcija može povećati broj bijelih krvnih stanica, a njihovo umnožavanje je odgovor na stranu supstancu ili antigen u tijelu. U slučaju infekcije može doći do naticanja u području ispod ruku, točnije u pazusima. Neke infekcije kao što su mononukleoza, HIV ili gljivične infekcije također mogu uzrokovati opće povećanje limfnih čvorova u tijelu.

Virusna upala

Kod obične prehlade, ali i kod ozbiljnijih infekcija može doći do imunološke reakcije. Uzrok može biti virus HIV-a.

Imunološki poremećaji

Neki imunološki poremećaji kao što su lupus ili reumatoidni artritis mogu uzrokovati oticanje limfnih čvorova.

Tumorne stanice

Metastaziranje stanica može dovesti do nastanka povećanih limfnih čvorova. U rijetkim slučajevima rak dojke ili limfom može uzrokovati otečene limfne čvorove u pazuhu. Također rijetko osoba može imati povećane limfne čvorove koji onemogućuju pomicanje ruku te bole na dodir. Takve reakcije mogu upućivati na nastanak tumora ili raka.

Simptomi će ovisiti o mjestu i uzroku povećanja

Simptomi povećanih limfnih čvorova ovisit će o mjestu i razlogu povećanja. U nekim situacijama može doći do osjetljivosti respiratornog sistema te nastanka simptoma kao što je curenje nosa, grlobolja ili groznica. Uz to će se pojaviti i bolni čvorovi na području kože ispod ušiju, ispod brade ili na gornjem dijelu vrata ispod čeljusti.

Jedan od simptoma je infekcija i crvenilo kože te osjećaj natečenosti kože u blizini srca. Ako dođe do povećanja limfnih čvorova koji su smješteni duboko u tijelu, mogu imati druge simptome osim samo fizičke natečenosti ispod kože. Kada dođe do opstrukcije limfnog kanala može nastati oticanje cijelog uda. Oticanje limfnih čvorova u plućima može uzrokovati kronični kašalj, iako tamo ne biste mogli osjetiti natečeni čvor.

Povećani limfni čvorovi često nisu razlog za brigu

Iako se ne trebate previše zabrinuti kada dođe do povećanja limfnih čvorova, ukoliko se pojave i ostali nepodnošljivi simptomi, trebali biste se obratiti svom liječniku. Trajanje povećanja čvorova duže od dva tjedna te nastanak simptoma kao što su gubitak težine, noćno znojenje, neprestan umor ili groznica siguran su razlog za posjetiti liječnika. Također trebate provjeriti o čemu se radi ako su čvorovi jako oteknuti ili ako brzo rastu.

Nastanak povećanih limfnih čvorova rijetko zahtijeva hitnu bolničku terapiju. Iznimke su tek teške infekcije kože, ozbiljno zaraženi limfni čvorovi koji uzrokuju velike bolove te otežano gutanje uslijed oticanja vrata.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali