Donedavno nismo ni znali što je gluten, a danas je krivac za sve. Je li tomu zaista tako? Na ovo pitanje odgovor je dao Alan Levinovitz, profesr s američkog sveučilišta James Madison u knjizi Glutenska laž.
Proučavao je promjene do kojih dolazi kada ljudi samoinicijativno iz prehrane izbace gluten, odnosno kada nemaju celijakliju. U istraživanju mu je pomogao gastroenterolog Peter Gibson.
Zaključili su da ne postoji toliko spominjana preosjetljivost na gluten koja nije posljedica celijaklije ili neke druge bolesti. Sama po sebi intolerancija na gluten ne postoji.
A zbog čega onda kod ljudi koji izbace gluten iz prehrane dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja? Razlog leži u činjeici da ti ljudi počinju provoditi potpuno novi režim prehrane koji podrazumjeva generalno kvalitetnije i zdravije namirnice.
"Obično se izbacivanje glutena iz prehrane svodi na izbacivanje brze hrane, šećera, konzervansa, bijelog brašna. Ljudi počinju jesti više voća i povrća, bolje se hrane, više se kreću i narvano da se bolje osjećaju", kaže Levinovitz.
"Lako je za sve optužiti gluten. Ljudi ne žele prihvatiti da je opsjednutost bezglutenskom prehranom zapravo problem psihološke prirode", dodaje znanstvenik.