Postoji objašnjenje: Evo zašto je nama i ljeti hladno u uredu dok bi muškarci najradije još pojačali klimu

Današnji klimatizacijski standardi rezultat su istraživanja provedenog 1960-ih i temelje se na preferencijama muškaraca srednje životne dobi.

26.7.2016.
7:50

Ako i u vašem uredu muškarci i žene vječito vode borbe oko idealne temperature zraka, znanstvenici su otkrili mogući izvor problema, piše NPR. Radna mjesta ženama su prehladna jer je standardna temperatura zasnovana na potrebama muškaraca srednjih godina te njihovoj prosječnoj tjelesnoj temperaturi. Muškarcima odgovara raditi u prostoru u kojem je nekoliko stupnjeva hladnije, dok je ženama ta temperatura preniska.

Trenutačni standardi klimatiziranja prostora zasnivaju se na rezultatima istraživanja provedenih 1960-ih godina. Problem je u tome što su ispitanici bili muškarci u 40-im godinama. Ženama je za ugodan osjećaj potrebna za oko 35 posto viša temperatura nego muškarcima. Idealna temperatura ženama je 25 Celzijevih stupnjeva, a muškarcima 22 stupnja.

Žene u sakoima, muškarci u košuljama

Možda zato žene u uredima nose sakoe, dok je muškarcima sasvim ugodno samo u košulji. Za žene je uobičajeno da im je hladnije, za što je djelomično kriva psihologija i veća osjetljivost na uvjete koji mogu pridonijeti hladnoći.

Općenito gledajući, žene su bolje u očuvanju topline od muškaraca. Kako bi to mogle činiti, njihovo tijelo je programirano da održava krvotok do vitalnih organa poput mozga i srca. To znači da krv više kola u smjeru vitalnih organa, a manje u smjeru ruku i nogu koje mogu ostati kronično hladne (i zato su vam dlanovi i stopala nekad jako hladni).

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali