Što možete napraviti / Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Postoji sedam učinkovitih stvari koje možete napraviti, ako imate ciste na dojkama

21.3.2018.
14:50
Thinkstock
VOYO logo

Ciste su strukture koje se mogu pojaviti u većini tkiva u tijelu. Ciste u dojkama su uobičajeno stanje kod žena i to je benigni tip bolesti koja se javlja u dojci. Ciste na dojkama su obično okrugle ili ovalne s različitim rubovima. 

Po definiciji, ciste u dojkama su grudaste nakupine koje se nalaze u tkivu dojke i sadrže određenu količinu tekućine. Ciste koje sadrže tekućinu su poput grožđa ili sitnih kuglica napunjenih vodom, ali mogu biti i čvrste i tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovi, cista je masa koja je ispunjena tekućinom i pripada benignoj skupini tumora, koja ne ugrožava pacijenta. Manje je vjerojatno da će se pretvoriti u rak, tako da ne šteti zdravlju. Vanjski čimbenici kao što su prehrana, odmor i kretanje mogu također biti uzrok bolesti.

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Postoji sedam učinkovitih stvari koje možete napraviti, ako imate ciste na dojkama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Izbor grudnjaka - nemojte nositi uske grudnjake. Ako nosite premalen grudnjak, može doći do potiskivanja prsnih mišića i pritiska na tkivo dojke. To uzrokuje da koža na prsima ne može disati. Ovo nije izravni uzrok ciste dojke, ali nije dobro za vaše grudi. Tijekom vremena, kriva veličina grudnjaka može uzrokovati  deformaciju prsnog koša, bol u ramenu i poteškoće s disanjem.

2. Vrući oblozi - među kućnim lijekovima za ciste na dojkama, vrući oblozi su jedan od najučinkovitijih. Vrući oblozi povećavaju cirkulaciju krvi, smanjujući kompresiju cista u okolne žlijezde tkiva dojke i pomažući poboljšanju cirkulacije mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Listovi kupusa -  oni su poput magneta jer potpuno 'izlučuju' bolest iz tijela. Kupus je također učinkovit u liječenju većine bolova. Korištenje kupusa pomoći će u ublažavanju boli i smanjenju oticanja prsnog koša. Istraživači nisu mogli objasniti zašto je ova metoda učinkovita. Neki istraživači tvrde da je to zato što kupus sadrži veliku količinu polifenola (protuupalni lijek). Međutim, bez obzira na razlog, ona je i dalje sigurna, učinkovita i netoksična metoda.

4. Masaža grudi - prema istraživačima s Kalifornijskog sveučilišta, pritisak na prsa može vratiti mliječne žlijezde natrag u normalan razvojni uzorak i time pomaže u sprečavanju ciste na dojkama. Izvođenje redovite masaže grudi ne samo da pomaže u liječenju cisti nego i pomaže u sprečavanju drugih srodnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Hladni oblozi - olakšavaju grčeve radi poboljšanja cirkulacije, pa pomažu i u ublažavanju boli koju uzrokuju ciste dojke. Hladni oblozi smanjuju krvne žile i protok krvi, čime se smanjuje zadržavanje tekućine u zahvaćenim područjima. Dobra su pomoć u kontroli upale i oteklina. Međutim, treba napomenuti da ovaj lijek može ublažiti bol, ali ne može liječiti temeljni uzrok.

6. Izbjegavajte čaj i pića puna kofeina - trenutno nema čvrstih dokaza da je konzumacija čaja i kofeina povezana s cistama. Međutim, mnoge su žene primijetile da izbacivanje čaja i kofeina značajno poboljšava simptome boli u dojkama. Može se reći da čaj i kofein nisu uključeni u proces dobivanja cista, ali utječu na proces liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Smanjite unos soli - natrija ima u izobilju u soli.  Unos natrija zadržava višak vode u tijelu od normalne razine. Posljedično, unos manje natrija može smanjiti stvaranje tekućine u cisti. To pomaže smanjiti bol koju uzrokuju ciste.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo