Posljedice uklanjanja želuca

Što nakon gastrektomije? Ako su vam operativnim zahvatom odstranili želudac, a crijevo spojili na jednjak, morat ćete paziti što i kako jedete.

26.8.2011.
10:45
VOYO logo

Ograničen unos tekućine i napitaka za vrijeme obroka, ograničen unos jednostavnih šećera (glukoze, fruktoze i galaktoze) te dijeta s dosta proteina i umjerenom količinom masti, osnove su prehrane nakon gastrektomije.

Hraniti se treba malim, čestim obrocima. Neposredno nakon operacije kroz tri, do najviše pet dana, na usta se ne smiju davati ni tekućina niti hrana. Bolesnika se tada hrani kroz nazogastričnu sondu, a iznimno i totalnom parenteralnom prehranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći korak je bolesniku dati komadiće leda u usta ili male gutljaje potpuno hladne vode. Ima bolesnika koji bolje podnose mlaku vodu nego led i hladnu vodu.

Nakon toga daje se bistra tekuća hrana, bistre juhe, nezaslađeni voćni sok. Nakon toga bolesnik postupno i oprezno prelazi na uobičajenu prehranu. Većina bolesnika to uspijeva nakon pet do sedam dana nakon kirurškog zahvata. Dijeta se planira potpuno individualno za svakog bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je tijekom dana konzumirati više manjih obroka i pažljivo osluškivati organizam bolesnika te paziti kakva hrana mu odgovara, a kakva ne.

Dopuštene namirnice uključuju:

Meso i zamjene: nemasno meso, riba, meso peradi, osobito pileća i pureća prsa bez kožice, jaja, maslac, sirni namaz, umjereno masni sirevi.

Masti: maslac, preljevi za salatu, biljna ulja, kiselo vrhnje, krem sir (ako ga bolesnik podnosi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko i mliječni proizvodi: jogurt se preporučuje, a mlijeko samo ako bolesnik nema deficit laktaze. Kruh i žitarice: kruh od punozrnatog žita ili obogaćene vrste kruha i žitarica, zobene pahuljice, makaroni, špageti, druge vrste tjestenine, prepečenac, graham-krekeri, neljuštena riža, ječam.

Jaja: pripremljena na razne načine, ali nikako ne pržena na ulju ili masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće: krumpiri, rajčica, salata, brokula i ostalo povrće svježe, smrznuto ili konzervirano, najbolje termički obrađeno (izbjegavati sirovo).

Voće: svako voće, bez dodatka šećera.

Nisu dopušteni: zašećereni slatkiši, med, pekmez, marmelada, pića s čokoladom, papar i izrazito začinjena i ljuta hrana.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108080033006 arti-201107040027006 arti-201107260028006

gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo