Nisu najbogatije kolesterolom ili nezdrave poput onih u restoranima brze prehrane no ipak su na popisu 'opasne hrane'. Zašto? Neke su neprikladnog oblika, neke su opasne zbog bakterija koje se na njima lakše nakupljaju, a neke se ne smiju jesti u prevelikim količinama. Američki stručnjaci svake godine objavljuju popis opasne hrane uključujući i nove, koje su tu dospjele na temelju novih spoznaja, piše Večernji list. Pogledajte neke od njih:
Hot dog Sporan je oblik, a ne kvaliteta, jer američki pedijatri tvrde da može dovesti do gušenja djeteta, što je neobičan kriterij. Ipak naši stručnjaci nisu istog mišljenja jer, tvrde, hrana na našim policama prolazi kontrolu zdravstvene ispravnosti, pa mjesta panici nema.
Rabarbara Nije česta još uvijek kod nas, ali je sve popularnija. Posebno se koristi za pite i kolače. Iako je stabljika, prema nekim podacima, ljekovita, listovi su u većim količinama otrovni, pa ih se tako ne bi trebalo konzumirati.
Kikiriki Nije opasan sam po sebi, osim ako niste alergični na njega, a u tom slučaju može biti i smrtonosan. Slično je i s drugim orašastim plodovima koji mogu izazvati alergijsku reakciju, pa ih treba istaknuti na deklaraciji.
Zeleno lisnato povrće Ako nije dobro oprano zeleno lisnato povrće često izaziva pojavu virusa. Ipak budući da zeleno povrće ionako premalo unosimo ne treba gajiti bezrazložne strahove. Svakako treba dati prednost domaćoj ili organskoj hrani, koja je uzgajana u kontroliranim uvjetima.
Gljive Oprezno s njima, tu su iz poznatih razloga - nije lako znati koje su otrovne. Prilikom branja gljiva treba konzultirati stručnjaka ili pak valja brati ili kupovati one poznatije (vrganji, bukovače, šampinjoni i slično).
Tunjevina U velikim količinama - Velik unos ribljih obroka je zabranjen (ili potpuno ograničen) kod trudnica, jer one mogu potjecati iz industrijski nečistih voda, te sadržavati znatno više žive i teških metala od ostalih namirnica.