Grah
Prepun je vlakana koje štite srce. Bogat je i proteinima. Naime, pola šalice graha ima jednaku količinu proteina kao i 300 grama mesa, prema podacima American Diabetes Associationa.
Krumpir
Krumpir je neopravdano na lošem glasu, uglavnom zbog pripreme u dubokoj masnoći. Međutim kuhani krumpir jedna je od najzdravijih namirnica koju možete staviti na svoj tanjur (a da ne morate podići kredit). Prepun je složenih ugljikohidrata, vitamina B i C, te vlakana ako ga jedete s korom. Osim toga, ima više kalija od banana.
Jaja
Jedno jaje ima oko šest grama proteina. Žumanjci su također jedan od najboljih izvora kolina, vitamina skupine B, nužnog za razvoj mozga.
Banane
Banane imaju puno kalija, te su dobar izvor vlakana i vitamina C i B6.
Zob
Dan je najbolje započeti zdjelicom zobenih pahuljica, koje smanjuju kolesterol i daju osjećaj sitosti. Također su pune tiamina, magnezija, fosfora i mangana.
Smeđa riža
Sadrži tri grama vlakana u pola šalice, pa daje osjećaj sitosti bez unosa previše kalorija. Smanjuje rizik od dijabetesa kod ljudi koji su na nju prešli s bijele riže, te može smanjiti visok krvni tlak.
Konzervirana tuna
Pored konzerviranog lososa i srdele, tuna je odličan izvor željeza, proteina i zdravih masnoća koje potiču rad mozga i bore se protiv srčanih problema. Potražite svijetle komade tune u vlastitom soku kako biste izbjegli dodatne masnoće.
Kupus
Kupus je namirnica koju često zanemarujemo, ali je hranjiviji nego što mnogi misle. Ne samo da je pun vitamina C, vlakana i kalija, nego je i ravnopravan borac protiv bolesti, uz bok brokuli i prokulicama.