POMOZITE SVOJOJ BEBI: / Svakodnevnom kupkom ublažite svrbež, osip i ekceme

Image
Foto: AFP/Ilustracija, PHILIPPE HUGUEN
29.6.2016.
16:08
AFP/Ilustracija, PHILIPPE HUGUEN
VOYO logo

Nakon kupke kožu namažite odgovarajućom hidratizirajućom kremom, poručuju američki liječnici.

Neki stručnjaci smatraju da je bolje pribjegavati rjeđem kupanju djeteta jer voda može još više isušiti nježnu dječju kožu, piše BBC. U nastojanju da među kolegama 'slegnu strasti' i približe stajališta, grupa alergologa iz američkog Mainea pregledala je dostupnu medicinsku dokumentaciju i dosad prikupljene podatke o ovakvim vrstama promjena na dječjoj koži. Preporučuju svakodnevno kratko kupanje, ali i izbjegavanje previše sapuna ili potpuno izbjegavanje sapuna i pjena za kupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAR TO DOISTA ŽELITE?! /

Pušenje u trudnoći povećava rizik od shizofrenije kod beba

Image
ZAR TO DOISTA ŽELITE?! /

Pušenje u trudnoći povećava rizik od shizofrenije kod beba

S njihovim se mišljenjem slažu i britanski liječnici te ističu da je riječ o prilično loše istraženom polju medicine te da je potrebno provesti dodatne studije kako bi se iznijeli konkretniji rezultati i savjeti.

Koristiti hidratizirajući losion i kremu

Sugeriraju da se dijetetu nakon kupke koža osuši blagim tapkanjem ručnikom te da se potom bogato i nježno premaže odgovarajućim hidratizirajućim losionom, kremom ili mlijekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupanje je, kažu liječnici, važno jer namakanje u vodi s površine kože skida prljavštinu, nadražajna sredstva i alergene.

Dobrim hidratiziranjem kože izbjeći će se njezino isušivanje, crvenilo i svrbež, piše u stručnome časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dr. Ivan Cardona smatra kako bi roditelji trebali sami prosuditi na koji način njegovati kožu vlastitog djeteta. Ako svakodnevno kupanje pogoršava stanje ekcema ili na temelju iskustva misle da bi ga trebalo prakticirati rjeđe, onda tako trebaju i postupiti. Ako se stanje djetetove kože pogorša savjetuju odlazak liječniku.

Amena Warner iz udruge Allergy UK kaže da je pitanje kupanja djeteta vrlo osjetljivo te preporučuju kupke od maksimalno desetak minuta, ukoliko su one svakodnevne. Važan je i način sušenja kože - lagano tapkanje ručnikom kako ne bi došlo do iritacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Carsten Flohr, pedijatar iz londonske bolnice Evelina London Children's Hospital proučavao je učinak čestog kupanja na kožu beba i male djece. Kaže da je svakodnevno kupanje ili kupanje svaki drugi dan preporučljivo, no da pritom treba izbjegavati sapune i pjene za kupanje jer ta sredstva pogoršavaju stanje. Voda treba biti mlaka, a koža se ne smije trljati. Odmah nakon kupanja kožu treba nježno tapkajući mekanim ručnikom posušiti i bogato namazati vlažnom kremom.

Kod 15 posto beba se pojavljuje ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip na koži koji se javlja kod beba u dobi od nekoliko mjeseci i djece do pet godina života. Ne radi se o zaraznoj bolesti, ali zbog intenzivnog svrbeža, crvenila i osjetljivosti kože može predstavljati problem. Ekcem kod beba pojavljuje se kod 10 do15 posto mališana. Javljaju se crvenilo, perutanje kože i mehurići koji ponekad pucaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se može javiti bilo gdje na tijelu, najčešće se pojavljuje na obrazima te zglobovima ruku i nogu. Ne zna se što je konkretan razlog pojavljivanja i obično je rekcija imunosnog sustava na razne alergene - sapune, kreme, kao i prašinu i perje.

Ne treba zaboraviti ni nasljedni faktor jer, ukoliko netko od roditelja ima ekcem najverojatnije će se on pojaviti i kod bebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod malog broja djece ekcem je problem kad odrastu jer najčešće do njihove pete godine života ovakvi problemi s kožom nestanu sami.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo