Vitamin K u hrani kao što su gorušica, špinat, kelj i kupus povezan je sa sporijim kognitivnim opadanjem. Ovo je prvi put u povijesti da se pronašla veza između jedenja specifičnih vrsta povrća i usporenog starenja.
Gubitak pamćenja ili kognitivnih sposobnosti jedan je od najvećih strahova za ljude kada dođu u određene godine. Budući da je smanjenje kognitivnih sposobnosti ključno za razvoj Alzheimerove bolesti i demencije, povećanje konzumacije zelenog lisnatog povrća moglo bi pružiti vrlo jednostavnu, pristupačnu i neinvazivnu zaštitu vašemu mozgu.
Studija je pratila 954 starijih odraslih osoba s prosječnom starošću od 81 godinu tijekom pet godina. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli samo dvije porcije lisnatog povrća na dan imali bolje kognitivne sposobnosti od onih koji nisu.
Razlika je bila ekvivalentna tomu da je njihov mozak bio čak 11 godina mlađi. Hranjive su tvari najvjerojatnije odgovorne za toliku prednost, i to vitamin K, folat, beta-karoten i lutein. Ostali dobri izvori navedenih tvari koje mogu smanjiti dob mozga uključuju voće i povrće jarkih boja, piše Psy Blog.