Zimi nas griju rajčice dozrele na kolovoškom suncu, skuhane i pretočene u boce pa pažljivo spremljene u smočnicu da čekaju dane kada sunce vidimmo samo na karti vremenske prognoze, kao ikonicu pod kojom ljeto žive neki daleki krajevi.
Kuhana rajčica nije samo "sunce u boci", već i bogat izvor nutrijenata prijeko potrebnih našem ogranizmu u zimske dane. Kada je kuhana, rajčica sadrži znatno više likopena - snažnog antioksidansa koji jača imunitet čineći nas otpornima na bolesti. Likopen također blagotvorno djeluje na srce i krvne žile, snižava loš kolesterol te ima antikancerogeni učinak.
(FOTO: Pixabay)
Kuhana rajčica obiluje i vitaminom C koji je ključan u borbi protiv prehlade. Umjesto klasične juhe od rajčice predlažemo vam da skuhate dallekoistočnu varijantu i unesete živosti u ove tmurne dane.
Juha od rajčice i jasmina
Sastojci za četiri osobe:
- 1 l soka od rajčice
- 400 ml čaja od jasmina (može bti i zeleni čaj s jasminom)
- kajenski papar
- ulje tartufa (ili aromatizirano maslinovo ulje)
- majčina dušica
- bosiljak
- sol, papar i šećer
Postupak:
Stavite kuhati sok od rajčice, dodajte sol, papar, malo šećera (kako bi ublažio kiselost rajčice) i kajenski papar.
U drugoj posudi skuhajte čaj od jasmina pa ga dodajte rajčici i kuhajte juhu 15-ak minuta, a par minuta prije, no što je gotova dodajte bosiljak i majčinu dušicu. Na kraju ulijte u juhu par kapi ulja tartufa ili maslinovog ulja.
Juhu servirajte s krutonima - kockicama kruha koji ste prethodno začinili po želji i pouljili pa stavili kratko u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
Ova će vas juha dobro zagrijati, opskrbiti vitaminima i zaštititi od virusa i bacila (za što je uvelike zaslužan kajenski papar u njoj).