Zimsko doba sa sobom nosi i upale grla koje uzrokuju virusi i bakterije. Simptomi su kašljanje i onaj grozan osjećaj boli koja otežava gutanje i govor.
No, jeste li znali da ste za određenu bol možda i sami krivi? I to izborom namirnica koje jedete.
Evo što biste trebali izbjegavati jesti kad imate upaljeno grlo.
Bilo što vruće
Iako toplina upaljenom grlu godi pa vam se čini kako od vrućeg čaja ili juhe osjećate poboljšanje - u krivu ste. Osim što pogoršava upalu, prevrući napici dodatno oštećuju grlo pa će vam, kad početni blaženi osjećaj prođe, biti još gore.
Kiselo
Kiselina dodatno pogoršava simptome peckanja, grebanja i bolova u grlu. Izbjegavajte voće i voćne sokove, salate začinjene octom i zimnicu.
Slano
Iako grgljanje vode s otopljenom morskom soli znatno pomaže kod upale grla, preslana hrana ima potpuno suprotan učinak. Velike količine soli nagrizaju ždrijelo pa izbjegavajte slane grickalice i brzu hranu.
Ljuto
Usprkos tome što je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznice i može pomoći kod začepljenja sinusa, kod upale grla odmaže. Baš kao i kisela, i ljuta hrana dodatno nagriza grlo pa izbjegavajte papar i chilli.
Suha hrana
Upaljeno grlo vrlo je osjetljivo, a suha hrana dodatno ga grebe. Izbjegavajte čips, žitarice i orašaste plodove, ali i krih s tvrdom korom.
Telegraf.rs/Magazin.hr