PODUKA IZ MOKRENJA PODIGLA PRAŠINU: / 'Prestanite ovo raditi na WC-u!' Snimku je vidjela stručnjakinja pa svima održala lekciju

Image

Ako često idete mokriti kada zapravo ne trebate, to znači da ispraznite mjehur kada je on tek napola pun. Je li ova navika doista štetna?

10.3.2021.
22:22
VOYO logo

Je li vam poznat scenarij u kojemu prije izlaska iz kuće odete na WC iako zapravo ne osjećate potrebu - onako, za svaki slučaj? Svi smo to učinili barem jednom u životu, ali ova djevojka tvrdi kako to uopće nije dobra ideja.

U jednome od svojih videa, Sabrina objašnjava da, ako često idete mokriti kada zapravo ne trebate, to znači da ispraznite mjehur kada je on tek napola pun. Ova navika, prema njezinim riječima, može dovesti do pojačanog osjećaja hitnosti jer se vaš mjehur navikne funkcionirati s manjim kapacitetom nego što bi trebao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kada se to dogodi, trebate prekvalificirati svoj mokraćni mjehur kako bi vam on prestao signalizirati da ga treba isprazniti kada je stvarno tek napola pun, savjetuje ova korisnica TikToka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako dolazi do inkontinencije

Pogledavši njezin video, koji joj je ostavio određene upitnike iznad glave, novinarka Shelby Heinrich obratila se Heather Jeffcoat, fizikalnoj terapeutkinji iz Los Angelesa, specijaliziranoj za zdravlje dna zdjelice. Ispostavilo se da je tvrdnja tiktokerice Sabrine 100 posto točna!

"Jedna od prvih stvari koje naučimo pri edukaciji o fizioterapiji i zdravlju zdjelice jest potaknuti svoje pacijente da ne mokre 'za svaki slučaj'", izjavila je Jeffcoat za BuzzFeed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada neurološka veza između mokraćnoga mjehura i dna zdjelice postane nefunkcionalna, umjesto da se dno zdjelice skuplja radi održavanja mokraće, ono se opušta i mokraćni mjehur radi kontrakcije u okruženju u kojemu to nije prikladno, što može rezultirati nekontoliranim istjecanjem mokraće", objasnila je stručnjakinja.

"Normalno pražnjenje mjehura događa se jednom u dva ili tri sata. Noću biste trebali spavati najmanje šest sati u komadu prije nego što vas mokraćni mjehur probudi s alarmom za mokrenje", otkrila je Jeffcoat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša navika u javnim zahodima

A što se tiče "prekvalifikacije" mokraćnoga mjehura, kao što je spomenuto u TikTok videu, Heather preporučuje Kegelove vježbe prije samoga mokrenja kao metodu koja pomaže smanjiti osjećaj hitnosti i potrebe za mokrenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, žene bi trebale izbjegavati "lebdenje" iznad WC školjke kada moraju mokriti u javnom zahodu jer ta navika sprječava potpuno opuštanje mišića dna zdjelice, potrebnih za pražnjenje mokraćnoga mjehura, napominje fizikalna terapeutkinja.

Ipak, na kraju je Heather rekla da postoje situacije u kojima je opravdano mokrenje "za svaki slučaj", a to su: prije duge vožnje automobilom, prije spavanja i poslije seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem nastaje kada mokrenje "za svaki slučaj" s vremenom istrenira vaš mjehur i živčani sustav. Dakle, nemojte se bojati otići "za svaki slučaj" na WC, ali budite svjesni kako ne želite da vam to postane navika.

LEŽAO BEZ SVIJESTI, A PENIS MU JE BUBRIO: Muškarac (69) s težim oblikom Covida umro nakon komplikacija s – erekcijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LEŽAO BEZ SVIJESTI, A PENIS MU JE BUBRIO: /

Muškarac (69) s težim oblikom Covida umro nakon komplikacija s - erekcijom

Image
LEŽAO BEZ SVIJESTI, A PENIS MU JE BUBRIO: /

Muškarac (69) s težim oblikom Covida umro nakon komplikacija s - erekcijom

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo