U časopisu Molecular Nutrition & Food Research, istraživači su objavili studiju prema kojoj ekstrahirana komponenta rajčice, 9-okso-oktadekadienska kiselina ima antidislipidemijsko djelovanje.
Otprije je poznato da rajčice sadrže komponente blagotvorne za zdravlje, no istraživački tim fokusirao se na komponente koje mogu utjecati na dislipidemiju, stanje uzrokovano abnormalnim količinama lipida, primjerice masti i kolesterola, u krvnim žilama. U studiji su proučavali potencijalno antidislipidemičko djelovanje 9-okso-oktadekadienske kiseline.
Uočeno je da navedena komponenta može poboljšati oksidaciju masnih kiselina i pridonijeti regulaciji jetrenog metabolizma masti. Autori stoga smatraju da njihovi rezultati pokazuju da 9-okso-oktadekadienska kiselina može pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-200912090180006 arti-200906102092006