Novo je istraživanje pokazalo da je umjerena konzumacija alkohola bolja od potpunog suzdržavanja. To bi, u teoriji, moglo spriječiti bolesti srca, poboljšati cirkulaciju krvi i pomoći u starenju.
Pivo dobro za crijeva
Međunarodni stručnjaci otkrili su da je pivo bogato blagotvornom mješavinom spojeva potrebnih za dobro zdravlje crijeva - za koje se vjeruje da poboljšavaju zdravlje srca i imunitet. Utvrđeno je da je učinkovitiji od probiotika kada se pije u umjerenim količinama.
Probiotici su hrana sa živim mikroorganizmima s navodnim zdravstvenim prednostima. Uključuju kimchi, kombuchu i kefir – popularne kod generacije Z. Drugi primjeri uključuju sir i jogurt.
Nakon provedenog istraživanja znanstvenici su rekli: "Kao etablirano fermentirano piće, pivo je bogato mnogim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i bioaktivnim tvarima koje su uključene u regulaciju mnogih ljudskih fizioloških funkcija. Polifenoli u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji djeluju u oba smjera na mikrobiom crijeva. Zbog pretvorbe supstrata piva, stvaranja bioaktivnih krajnjih proizvoda i prisutnosti mikroorganizama, neke njegove komponente imaju slične ili čak veće učinke od probiotika."
Preporučuje se umjerena konzumacija
Studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, založila se za "bioaktivne pivske tvari" koje će se kasnije koristiti za zdravstvene dobrobiti.
U recenziji su naveli: "Kombinirajući ove rezultate studija na ljudima i životinjama, umjerena konzumacija piva ima blagotvoran učinak na imunološki sustav u usporedbi sa stanjima zlouporabe alkohola ili apstinencije. Kad se konzumacija alkohola kontrolira u sigurnim granicama, kombinirani učinci alkohola i ostalih komponenti metabolizma na crijevnu floru zaslužuju sveobuhvatniju analizu", piše The Sun.
POGLEDAJTE VIDEO: Ivana je jedna od rijetkih Hrvatica koja nosi titulu majstora pivara