Premda treba pripaziti da ne pretjerate, pivo vas može zaštititi od Alzheimerove bolesti, pomaže pri gubitku težine i smanjuje rizik od srčanih bolesti, pokazala su istraživanja.
U časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture objavljeno je kako tamno pivo sadrži više željeza od svijetle verzije.
Istraživanje provedeno na Italy's Fondazione di Ricerca e Cura 2011. godine, otkrilo je kako 'umjerene pivopije' imaju čak 42 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti.
Prema časopisu Men's Health, boca piva dnevno (pola litre) može smanjiti rizik od pojave bubrežnog kamenca za čak 40 posto.
Znanstvenici su otkrili i kako silicij koji se nalazi u pivu smanjuje unos aluminija u probavni trakt te usporava nakupljanje metala u organizmu i mozgu što je dobar borac protiv Alzheimerove bolesti. Što se tiče 'pivskog trbuha', znanstvenici kažu kako nema dokaza da pivo deblja. Dapače, tvrde da pomaže kod gubitka suvišnih kilograma.
'Konzumiranje piva poboljšava rad žuči,što pomaže u probavljanju masne hrane. Sadrži puno vlakana, pa će dvije čaše piva osigurati unos od 10 30 posto preporučene doze što omogućuje da se duže osjećate sitima', kaže doktor Stephan Domenig, ravnatelj The Original F.X. Mayr Health Centre u Austriji.
Unatoč dokazima o zdravstvenim prednostima piva, National Health Service upozorava redovito ispijanje piva može povećati rizik od pojave raka grla, raka dojke kod žena, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, bolesti jetre, gušterače i smanjuju plodnost.